Хаосът с автобусите до селата се разраства

OFFNews 07 януари 2020 в 15:39 2751 0

Транспортният хаос в област Пазарджик, където редица села останаха без автобусни превози от Нова година, продължава. А подобни проблеми се появяват и в други региони.

Както OFFNews вече съобщи ученици не успяха да отидат на училище, а учители трябваше да пътуват на автостоп след като се оказа, че фирма превозвач се отказва от неизгодни дестинации.

Общините в Пазарджишко, които са засегнати от проблема, настояват областният център официално да обяви от кои междуселищни автобусни линии се отказва.

Вече трети ден кметовете са в недоумение по какъв начин е променена областната транспортна схема, което води до напрежение, съобщи БНР.

Най-засегнати са населените места в общините Лесичово, Септември и Панагюрище.

Напрежението се покачва в селата, където автобусите са напълно спрени. 

"Всички сме единни, цялото село се вдига на бунт", каза кметът на село Тополи дол Петранка Бекярова.

Според заместник-кмета на община Лесичово Веселина Милкова ситуацията е "геноцид".

До момента голяма част от междуселищните линии се обслужваха от община Пазарджик, което е законово регламентирано в областната транспортна схема. Докато тя не бъде променена, кметовете на останалите общини не могат да преговарят с други превозвачи, обяснява кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Той настоява за спешна позиция на областния център.

"В момента, в който Пазарджик каже окончателно: "Ние тези линии не ги държим", имаме готовност да водим преговори. Даже утре е поканен и превозвачът, да ни предложи вариант от негова страна, най-безболезнено да ги покрием", каза Белишки.

Втори ден ученици от съседните общини пътуват до училищата в Пазарджик и съседните средищни училища с каквото намерят - работнически автобуси или таксита, обясни началникът на регионалното управление на образованието Валентина Кайтазова.

Според нея ситуацията категорично е неприемлива

"Няма да се примирим. Ще имам разговор и с министъра, ще го запозная с проблема", каза тя.

Междувременно стана ясно, че пазарджишкият транспортен хаос от утре ще се мултиплицира и на територията на община Павликени, където редица села също ще останат без обществен транспорт.

Там изтича договорът на фирмата превозвач, която не желае да го поднови, тъй като линиите били на загуба.

Кметовете по селата ще оказват съдействие на хората, които нямат личен транспорт, за да пътуват, посочи кметът на Павликени Емануил Манолов.

Според него са необходими законодателни промени, които да позволят на общините да финансират превозвачите по губещите линия.

Линията, която се прекратява, заради изтичане на договора и нежелание от превозвачите да я изпълняват заради загубите, е от квотата на община Велико Търново. Нямало обаче как община Павликени да я поеме.

„Засяга се пряко град Павликени, както и всички села между Велико Търново и Павликени и то е в часовия диапазон сутрин в 7 часа, който ползват много учители, служители от кметствата и шивачки в град Павликени“, обяснява кметът Манолов.

Община Велико Търново обяви пряко договаряне с превозвачите, което трябва да приключи до 17 януари. За десетте дни дотогава не е ясно как ще пътуват хората.

„Като община нищо не можем да направим. И досега кметовете на нашите села извършват тази услуга за спешни случаи, за лекарства, за прегледи при лекари“, поясни градоначалникът на Павликени.

Темата с отказите на превозвачи да обслужват селските автобусни линии днес бе коментиран и от председателя на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. Според нея проблемът все повече ще се разраства в различни региони на страната, тъй като нерегламентирани превози отнемали клиентите на превозвачите и все повече линии работели на загуба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови