Хампарцумян: Лошите кредити намаляват, но това не бива да ни успокоява

OFFNews 12 ноември 2021 в 07:43 1640 0

Лошите кредити намаляват, но това не бива да ни успокоява. Това е една дроб - числителят са всички кредити, знаменателят - лошите. Числителят расте, знаменателят намалява, но трябва време да се разбере какво точно става - на лошите кредити им трябва време, за да станат лоши. 

Това обясни банкерът Левон Хампарцумян по БНТ.  

Новият стил на живот - с хоум офиси, деца учат вкъщи, никой не знае докога ще продължи, но доведе до търсене на по-големи жилища. Други купуват за инвестиция, но това надува цената, а не е сигурно, че ще се изпълнят плановете им за печелба от бъдеща продажба или наем. Балонът с цените се пука, когато тези хора се разочароват, доходите им не са се увеличили с толкова, с колкото са очаквали, тези с най-слаби нерви започват да продават, свалят цените и така - ценовият балон се пука, обясни Хампарцумян. 

Пазарът не са отделени покупки, в които някой дава много пари, има ги и се води от емоционални подбуди за сделката. Пазарът е средният размер на сделките - в София масово се купуват жилища до 2000 евро на квадрат, коментира банкерът. 

Когато кредитират, банките сега трябва да отделят по-големи суми за евентуални загуби, това е изискване на БНБ, превантивно, за да се контролира отпускането на потенциални лоши кредити, уточни още Хампарцумян. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови