Гръцките банки остават затворени във вторник и сряда

OFFNews Последна промяна на 06 юли 2015 в 22:19 4049 7

Снимка sxc.hu

Гръцките банки остават затворени във вторник и сряда, остава и дневният лимит от 60 евро за тегления от банкоматите.

Това обяви председателят на асоциацията на гръцките банки Лука Кацели.

Нашето решение е да удължим с два дни банковата ваканция -  това са вторник и сряда, каза Кацели в понеделник вечерта.

Междувременно Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че ще продължи в досегашните обеми спешното финансиране на търговските банки на Гърция - в рамките на програмата за спешна ликвидна помощ.

ЕЦБ отпуска кредитите срещу залог от гръцки държавни облигации. По данни към края на юни, обемът на кредитиране на гръцките банки от ЕЦБ по програмата за спешна ликвидна помощ е достигнал около 90 милиарда евро.

Лидерите на Франция и Германия се обърнаха днес към гръцкото правителство с посланието: вратата за преговори с кредиторите продължава да е отворена, но Атина бързо трябва да направи предложения за постигане на сделка "пари срещу реформи".

Германския канцлер Ангела Меркел заяви, че няма условия да се обсъжда програма, в която да участва спасителният фонд на ЕС.

Много ясно заявяваме, че вратата за преговори остава отворена и че утрешната среща на лидерите на страните от еврозоната трябва да се тълкува точно в този смисъл. В същото време обаче подчертаваме, че за момента не са налице изискванията за започване на преговори за конкретна програма на Европейския стабилизационен механизъм, каза Меркел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.07 2015 в 00:16

Вече е официално, че банките ще са затворени до петък включително. ЕЦБ няма да отпусне нови заеми защото е в противоречие с правилата на ЕС.

07.07 2015 в 03:04

Гръцките банки ще останат затворени много по-дълго.
Прочетете тази статия:

http://www.finanz.ru/novosti/aktsii/ecb-prigrozil-grecii-konfiskaciey-depozitov-1000710080

т.е. ЕЦБ намалява оценката на обезпеченията с 10% на заседанието на 06.07.15. В момента Гърция е на равнище 60%,при още едно намаление(което се очаква) започва "подстрижка" на влоговете като в Кипър, за да има пари за да се гарантират нови заеми от ЕЦБ и ..... тогава жална им майка на съседите!

07.07 2015 в 00:19

Май днешното OXI на ЕЦБ, е по-ОХI от вчерашното на гърците ?!!
И със сигурност е по-болезнено.

06.07 2015 в 23:46

Къде е лъжецът Ципрас, който обещаваше споразумение до 48 часа след референдума?

06.07 2015 в 23:18

Както народът го е казал: "Когато се родил гъркът, евреинът се разплакал"

06.07 2015 в 22:55

Имам чувство че Германия плаща на Гърците да се гърчат и квичат неистово. Тия глупости свалят Еврото без никакви финансови причини и обосновка. Това реално поевтинява немския експорт и оскъпява вноса от Великобритания, Китай и САЩ. Реално означава висок ръст за немската икономика, ниска безработица и много инвестиции. Пък тъпунгерите в САЩ и Китай дето обясняват глупости за еврото да им е честито как икономиките им се източват в Германия.

06.07 2015 в 22:52

Не е лошо. Сиртаки, узо, 60 евра на ден от "терористите" и градски транспорт за безпари. Мечтата на всеки български активен борец против фашизма и капитализма.

Но не у нас.

Мощно омерзен съм.
 
X

Парламентът на живо