Говедовъдите в шок: Изкупуват им млякото на безценица, в магазина е супер скъпо

OFFNews 09 февруари 2023 в 14:35 5114 3

говеда
Говеда.

"Очаквахме този спад на цените на суровото мляко, така се случва и в Европа. Но докато там се случи постепенно, при нас стана лавинообразно. Фермерите са в шок. Цената се срина." Това заяви пред БНР Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите.

Той определи случващото се като феномен, защото в магазините цената на млякото е много висока, а изкупната - много ниска.

При големите ферми от 15 февруари изкупната цена на млякото е 1.05 лева, а при малките има и сигнали за 80 ст. Себестойността на литър мляко варира от 1.34-1.52 стотинки, тоест 30 стотинки е загубата, обясни още Михайлов.

Според него вече има ферми, на които е отказано да се изкупува млякото.

"Вчера втори наш фермер се принуди да си излива млякото", алармира Михайлов.

По думите му последните изследвания показват, че загубата на една крава на година ще бъде от 400 до 800 лева, дори до 1000 лева при някои ферми.

Сред държавите членки сме на опашката по изкупна цена на млякото – трети отзад напред, уточни той.

Михайлов посочи, че в някои държави вече слагат минимум на изкупните цени и даде за пример Франция и Унгария. "За да може фермерът да си върже нещата и да се замрази тоя галоп на цените", обясни той.

Според говедовъда в момента у нас се купуват големи количества вносни млека. Последната версия е, че се купува на 84 стотинки – от Полша, Унгария, Румъния, изтъкна Михайлов.

"Не можем да спрем вноса. Въпросът е в качеството", добави Михайлов и прогнозира бум на фалити на ферми - "Нашите фермери са на ръба. Млечното производство е най-тежкото в земеделието. Гласят се доста хора да преминат към фалити."

Михайлов съобщи още, че от Съюза на говедовъдите ще подготвят едно писмо "за подпомагане на реализацията при изливане на млякото" и друго – "при евентуален фалит стопанинът да получи достойна цена за животното, което ще занесе в кланицата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

09.02 2023 в 15:36

да си научат урока по пазарна икономика

ако не харесва изкупната цена, да търси директно да доставя на хора

и като види, че трябва да купи машини за пакетиране и стерилизация за да добие тези размери, и ше разбере защо е скъпо млякото на крайния етап

а подпомагане искат само 1) сдобилите се магически с ферма наготово или през мутраж, или наследство 2) тъпи и необразовани фермери, нагрухали кредит за растеж и накупили крави, чудещи се как да обслужват кредита

Бизнеса ако беше лесен, щяха да го правят лекичките от пазара

Фалирай, гадино, прави място на следващия

12761

2

cepcem

09.02 2023 в 15:01

Самото заглави е злато.
Напомня ми за ГЕРБ, ДПС, Вгъзраждане... абе изобщо някакъв добитък.

1005

1

IvGGG

09.02 2023 в 14:51

Чааакйай малко. Значи у нас изкупната цена била най-ниска в Европа, в Унгария имало защитна минимална цена но пък проблема бил в по-евтиния подбиващ цената у нас внос от Европа, включително такъв от Унгария.