Горанов към депутатите: Позволете ми да напълня държавата с пари, после вие ще вземете решение

OFFNews Последна промяна на 03 април 2020 в 20:20 6190 3

Владислав Горанов

"Ти не можеш да взимаш решения, като нямаш пари. Колеги, дайте ми възможност от името на правителството да разполагам с вашето разрешение да напълня държавата с пари, ако пазарът ми позволи, след което вие ще вземете решение как да се изхарчат. Днес взимаме решение за 1, 070 млрд. лв. - един милиард за Фонд "Безработица" и 70 млн. лв. за потенциални допълнителни разходи, свързани с финансирането на лихвените разходи, ако те се увеличат". Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на дебатите за актуализация на бюджета в парламента.

Предложението на правителството предвижда бюджетният дефицит да достигне 3,5 млрд. лв., а таванът за поемане на нов държавен дълг да бъде увеличен от 2,2 млрд. лв. на до 10 млрд. лв. Горанов защити необходимостта от нов заем като изтъкна, че увеличаването на ликвидността е необходима в условията на паричен съвет.

Предлаганата актуализация на бюджета няма за цел да изхарчи нито един лев без контрол на парламента, увери финансовият министър. "Моята основна задача от първия момент на кризата е да гарантирам, че държавата има достатъчна ликвидност, колкото и време да е нужно. Направих това с ваша помощ в началото на 2015 г. Предлагам подобна стратегия и сега - тя няма за цел да изхарчи нито един лев без контрол на парламента", заяви Горанов.

Ако нямаме подобни ликвидни буфери в сметките на БНБ, не можем да вземаме никакви решения, посочи финансовият министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

Вшето мнение

04.04 2020 в 08:21

Ако този не влезне в затвора след време, това не е държава

22099

2

Стефан

04.04 2020 в 07:02

Нали вече напълни. Махай се.

3510

1

zuljin

03.04 2020 в 21:18

Ти си сложен там да пълниш само джобовете на шефовете си, не се прави на загрижен за държавата!!!
 
X