Голямо богатство - големи загуби. Най-заможните руснаци са изгубили над 93 млрд. долара от началото на войната

OFFNews 01 януари 2023 в 13:49 2597 1

Генадий Тимченко

Снимка dp.ru

Най-голяма загуба сред руските олигарски търпи съсобственикът на NOVATEK и Sibur Генадий Тимченко (8,35 милиарда долара).

Над 93 милиарда долара са изгубили от началото на руската война в Украйна най-богатите хора на Руската федерация, съобщава „Блумбърг“. Половината от тази сума – 46,6 милиарда долара олигарсите на Москва са изгубили още в първия ден от началото на войната, наричана от Кремъл специална венна операция. С други 47 милиарда активите на руските богаташи са намалели в резултат на въведените от САЩ, ЕС, Великобритания и Канада санкции.

„Западните санкции на практика отрязаха руските бизнес магнати от контрола върху активите им на Запад. Суперяхтите са задържани, лондонският пазар на луксозни имоти се готви за спад, а Роман Абрамович обявява продажбата на футболния клуб от Висшата лига „Челси”, пише „Блумбърг“ в материал за първите дни на войните и загубите на руските милиардери.

Към началото на ноември, според Bloomberg Billionaires Index (BBI), загубите на най-богатите руски предприемачи възлизат на $83,4 млрд. В този списък има само 25 руснаци. По-голямата част от средствата към миналия месец са били изгубени от съсобственика на NOVATEK и Sibur Генадий Тимченко (8,35 милиарда долара) и съсобственика на NOVATEK Леонид Михелсон (8 милиарда долара).

Общо през 2022 г., според „Блумбърг“, загубите на най-богатите хора в света са "зашеметяващи" - за 12 месеца богатството на 500-те най-богати хора от списъка на BBI е намаляло с $1,4 трилиона. По-конкретно, собственикът на Tesla Илон Мъск загуби 138 милиарда долара за година, уточнява агенцията.

Основните причини за такъв мащаб на загубите за милиардерите от списъка на „Блумбърг“ са високата инфлация и агресивното затягане на политиката на западните централни банки. Годината ще бъде запомнена с „драматичен спад за група милиардери, чиито богатства се покачиха до невъобразими висоти в ерата на лесните пари по време на COVID“, пише агенцията.

В повечето случаи колкото по-голям е растежът, толкова по-драматичен е спадът: вече споменатият Илон Мъск, собственикът на Amazon Джеф Безос, основателят на борсата за криптовалута Binance Чанпен Джао и шефът на Facebook Марк Зукърбърг загубиха общо над 392 милиарда долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови