Гешев изпратил на НАП само една трета от политиците с имоти и сметки в чужбина

Приходната агенция не е открила сериозни нарушения при проверката на 38 души от властта, каза Румен Спецов

OFFNews 31 март 2022 в 19:52 4158 1

Румен Спецов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Румен Спецов

Националната агенция по приходите не е открила сериозни нарушения при проверката на 38 души от властта с недекларирани имоти и сметки в чужбина, обяви шефът на НАП Румен Спецов след изслушването си в парламентарната антикорупционна комисия днес.

Заседанието бе закрито, а коментара си Спецов направи на излизане от залата.

В средата на миналата година министърът на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи, че има информация за политици и магистрати с недекларирани сметки и имоти в чужбина, което навеждало на мисълта, че са придобити чрез корупционни схеми. Според Рашков по времето, когато обвинител №1 бе Сотир Цацаров, прокуратурата е имала данни за близо 80 души от властта с недекларирано имущество.

Спецов поясни, че проверките са направени през 2019 г. и 2020 г. и са били възложени на НАП, след като КПКОНПИ е установила разминавания между доходи, имущество и сметки. Ревизиите обаче не са засекли сериозни проблеми.

Спецов даде конкретен пример.

"Лице е било длъжно да декларира банкова сметка в чужбина, в която има 10 000 евро. Съответно КПКОНПИ го установява и подава към ДАНС сигнал за произхода на парите. В хода на проверката е установено, че тези пари са от друга дейност, което съвсем не означава, че са с неизяснен произход", съобщи шефът на НАП.

Михаил Камбарев от "Продължаваме промяната", който е председател на парламентарната антикорупционна комисия, обаче обяви, че прокуратурата не е изпратила към приходната агенция всички висши държавни служители, установени от ДАНС, с данни за недекларирана собственост и сметки зад граница.

"От ДАНС ни казаха колко голям е бил този списък. Той отива в прокуратурата и оттам - един по един в НАП за проверка. Броят на хората, които са изпратени от прокуратурата е една трета от това, което ДАНС казаха, че имат", посочи Камбарев.

Той не пропусна да отбележи, че прокуратурата е "един държавен орган, който не работи", а нейният ръководител Иван Гешев е време да напусне поста. По думите на Камбарев депутатите искат да бъде изслушан Гешев, за да го питат защо не е изпратил на НАП всички лица, за които са имали информация. Но се усъмни, че главният прокурор ще отговори честно. Затова е време да напусне, а прокуратурата да се реформира истински.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!