Германия разследва Амазон за злоупотреба с монопол

Йорданка Веселинова 17 август 2020 в 17:25 3266 0

Снимка Amazon.com

Германските власти разследват компанията гигант в онлайн търговията - “Амазон”, за която се твърди, че е злоупотребявала с пазарното си положение по време на пандемията, пише Си Ен Би Си.

След редица сигнали към антимонополната служба, разследването започва през април. Задачата на властите е да проверят отношенията на компанията собственост на Джеф Безос с трети страни - търговците, продаващи чрез платформата.

Говорител на службата каза, че не може частна платформа да влиза в ролята на “ценови регулатор” или “ценова полиция”. Според антимонополната служба “Амазон” използва “неизвестни механизми”, за да упражнява натиск върху търговците.

В интервю за германското издание “Франкфуртер алгемайне”, ръководителят на службата Андреас Мунт заяви, че в момента службата цели да установи дали и как онлайн платформата влияе върху ценообразуването при стоките на дребно.

От антимонополната служба, която може да налага глоби за милиони евро при установени нарушения, не посочиха колко дълго ще продължи разследването. Междувременно “Амазон”, чийто втори по големина пазар след САЩ е Германия, са отговорили на въпросите, поставени от службата.

Това не е първото нарушение, което германските власти регистрират при търговските политики на онлайн платформата. Преди седем години - през 2013 г., регулаторът посочи като нарушение практиката на "Амазон" да не позволява на търговците да предлагат продуктите си в други сайтове на по-ниски цени.

През последните месеци пандемията изправи онлайн гиганта пред редица трудности. В началото на пролетта се наложи платформата да блокира търговци, за които се твърди, че са увеличили цените на стоки като маски и дезинфектанти. След регистрирането на положителни проби на работници в логистичните центрове в Германия, през юни шест от складовете на “Амазон” бяха блокирани от стачки. Тогава германските синдикати заявиха, че американската компания застрашава живота на складовите си работници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!