ГЕРБ готви втори тур на безплатното саниране

Планът е да бъдат обновени още 1951 сгради

Мая Младенова 05 юни 2020 в 16:17 5563 1

Снимка МРРБ

Управляващите готвят повторно отваряне на програмата за безплатно саниране на жилищни сгради, обяви днес по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

МРРБ има готовност да продължи Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, заяви Аврамова.

Планът на министерството е да бъдат обновени още 1951 сгради, за които има подадени документи в Българската банка за развитие в срока за кандидатстване, но в предишния етап на програмата за тях не е достигнало финансиране.

Припомняме, че първият етап на програмата бе спрян с обещанието, че след оценка на финансовите възможности може да бъде възстановен.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството

Министърът добави, че възобновяването на програмата за безплатно саниране трябва да стане на базата на широк обществен и политически консенсус, като основното е осигуряването на финансов ресурс.

МРРБ ще предложи държавата да финансира 100% санирането на блоковете, при условие че всички собственици в сградите етажна собственост са подали документи.

Аврамова не посочи срок за началото на програмата.

Очакват се обаче и някои промени в условията. „Нашият фокус при изпълнението на този етап ще бъде засилване на ролята на общините и на отговорността на собствениците, по-добър контрол и комуникация при изпълнение на мерките, както и конкретизиране на обхвата за допустимостта на дейностите“, обясни министърът. Тя подчерта, че това са мерки и промени в програмата, които министерството ще предприеме след обстоен анализ на изпълнените вече дейности по първия етап.

Следващият етап в подобряването на енергийната ефективност на жилищния фонд е да бъде отворен дебат за нова програма, за която вече да бъде обсъдено въвеждането на самоучастие на всички собственици, добави министърът.

До сега в рамките на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са подписани договори за целево финансиране на 2022 сгради. Към 29.05.2020 г. поддържаните в МРРБ регистри отчитат, че са обновени и въведени в експлоатация 1876 сгради, като остават да се обновят 146 броя, намиращи се на територията на 15 общини, съобщават от МРРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6500

1

petio01

05.06 2020 в 17:02

Ненакрадоха се! При средно 4 000 лв на апартамент смяна на дограма, външна изолация, общи части и покрив се "усвояват" по над 11 000 лева. При това в над половината апартаменти дървената дограма вече е сменена от собствениците. И не го наричайте саниране - укрепване. Нито връзки между панелите се проверяват, нито се презаваряват.