Газпром спира кранчето на Шел за Германия и на датската Йорстед, не плащат в рубли

OFFNews 31 май 2022 в 20:56 6802 3

Природен газ

Снимка Комерсантъ

Спирането на природния газ за "Шел" формално е първото спиране на суровината за Германия.

Руският концерн „Газпром“ съобщи във вторник, че спира доставките на газ за датската фирма "Йорстед" и на компанията "Шел Енерджи" по договора й за доставки на газ за Германия. Причината е отказ от плащане за суровината в руски рубли, предаде Ройтерс.

Руснаците обясниха, че до 31 май не са получили очакваното плащане по определения от Кремъл начин. Официалното спиране на газа ще стане в сряда, 1 юни. Според агенцията договорът с "Шел Енерджи" е предвиждал доставки на газ в обем 1.2 милиарда кубически метра годишно до 2031 година.

"Файненшъл таймс" определя решението на "Газпром" за германските доставки на "Шел" като първо формално спиране на руския газ за Германия. Преди това два други доставчици - "Унипер" и най-големият оператор в Германия "Ер Ве Е", се съгласиха да плащат по руските условия в рубли. Макар плащанията чисто формално да бяха в евро, след откриване на сметка в "Газпромбанк", те бяха превалутирани в рубли. "Шел", според "Файненшъл таймс" няма такава възможност, защото в началото на тази година компанията се "пренесе" във Великобритания. Великобритания, за разлика от ЕС, наложи санкции и върху "Газпромбанк", поради което заобикалянето на системата от санкции, както се случва при други оператори, не може да стане.

В изявление на "Йорстед" се казва, че причината за спирането на изпълнението на договора от страна на "Газпром" е отказ на датската страна да плаща в рубли. „Според нас именно Газпром не изпълнява задълженията си по договора, ние сме задължени да плащаме в евро.“ – заяви шефът на концерта Мадс Нипер.

Според Нипер фирмата „се е подготвяла за евентуално спиране на доставките на газ от Газпром“. През тази година газовите хранилища трябва да бъдат напълнени на 80 процента, а през следващата на 90.

Както съобщават датските медии, спирането на руския газ ще означава преди всичко нарастване на цената на тази суровина. На първо място ще пострадат хората, които отопляват домовете си с газови котли.

В по-далечна перспектива Дания планира да увеличи собствения добив на газ в Северно море, както и на производството на енергия от възобновяеми източници, основно с помощта на морски вятърни паркове.

Във вторник "Газпром" съобщи също така, че е прекратил напълно доставките за нидерландската "ГазТерра", която също е отказала да плаща за природния газ в рубли.

Според руския "Комерсантъ" след спирането на природния газ за България, Полша, Финландия, и фирми от Нидерландия, Германия и Дания договорният портфейл на "Газпром" ще олекне с 27.7 милиарда кубически метра годишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

3

ivenco

01.06 2022 в 06:21

Тъпите орки да се затворят в кремъл, да пуснат газът и да дишат, да дишат дълбоко. :)

10298

1

AntiZ

31.05 2022 в 21:46

"Газпром спира кранчето на Шел" Така звучи, сякаш Шел на секундата ще пукне или от задушаване, или от обезводняване? Гръмко заглавие, което може да се чете и така: Щел е*а мамата на Газпром и занапред ще бачка с други, по-надеждни партньори!
 
X

Подкастът на OFFNews