Fitch понижи прогнозата по рейтинга на Русия

OFFNews 21 март 2014 в 10:49 2175 1

Международната рейтингова агенция Fitch промени прогнозата по дългосрочния рейтинг на Русия в национална и чужда валута от "стабилна" на "негативна" и потвърди дългосрочния рейтинг на ниво "ВВВ", а краткосрочния в чужда валута - на "F3".

Преразглеждането на прогнозата на "негативна" отразява потенциалното въздействие от санкциите върху руската икономика и бизнес среда. През 2013 г. растежът се забави до 1.3%, а инвестициите намаляха значително, отбелязват в анализа си от агенцията. Тъй като в бъдеще банките и инвеститорите от САЩ и ЕС могат да се откажат от кредитиране на Русия, е възможно да се наложи частният сектор да бъде подкрепян от държавата.

След референдума в Крим на 16 март и договора за отделянето на републиката от Украйна и присъединяването й към Русия САЩ и ЕС въведоха санкции (визови ограничения, замразяване на активи, конфискация на собственост) на физически лица от Крим, Русия и Украйна, които, според САЩ и ЕС, са допринесли за усложняването на ситуацията в Украйна.

Сегашната ситуация ще повлияе негативно на икономическия ръст. Русия вече отбелязва намаляване на растежа и спад в инвестициите. Fitch промени прогнозата си за растежа до под 1% за 2014 г. и 2% за 2015 г. Тези прогнози са базирани на умерения темп на възстановяване на инвестициите. Възможна е рецесия заради въздействието на по-високите лихвени проценти, по-слабата рубла и геополитическите фактори на несигурност, се казва в анализа на Fitch.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!