Фирма на Росатом: Ние не замърсяваме с рутений-106

OFFNews 21 ноември 2017 в 16:29 4143 0

Производствено обединение „Маяк“, което е част от корпорацията "Росатом", отрече то да е източникът на увеличеното съдържание на рутений-106 в атмосферата.

Съобщените от „Росгидромет“ данни за замърсяване с изотопа на рутений-106 позволяват да се направи извода, че дозата, която би могла да бъде получена от човека, е 20 000 пъти по-малка от допустимата годишна доза и не представлява никаква опасност за здравето и живота на хората, посочват от "Маяк".

От производственото обединение внасят и допълнителни уточнения по темата: 

Първите данни за повишени стойности на обемната активност на Ru-106 в атмосферата са регистрирани едновременно в страни от Западна Европа, Татарстан, Волгоград и в Южен Урал с едни и същи нива (10-20 mBq / m3). Изключително високи концентрации на Ru-106 в атмосферата са регистрирани в Словакия (29-30.09.2017 г.) и в Румъния (30.09.2017 г.), които са на около 3000 км разстояние от ФГУП „ПО „Маяк“.

Замърсяването на атмосферата с изотопа на рутений-106, посочено в съобщението на „Росгидромет“, не е свързано с дейността на ФГУП „ПО „Маяк“.

Рутений-106 може да попадне в атмосферата в следните случаи

1. Нарушаване на херметичността на обвивката на твела в ядрения реактор или при радохимична преработка на ядрено гориво. Този вариант в случая не е възможен, защото при това в атмосферата неизбежно трябва да постъпят десетки други остатъчни радионуклиди, които биха били зафиксирани от службите за радиационен контрол.

2. При изработване на нови, използване на съществуващите или утилизиране на отработили своя срок източници на йонизиращо лъчение на основата на рутений-106. Типичният източник на рутений-106 има активност около 1-10 Ci. При пълно разрушаване на такъв източник измерените концентрации на рутений-106 в атмосферата биха могли да бъдат регистрирани на разстояние от 500 км, а непосредствено на мястото на разхерметизирането на източника би се наблюдавал повишен радиационен фон и силно радиоактивно замърсяване на атмосферата.

Във ФГУП „ПО „Маяк“ през 2017 г. източници от рутений-106 не са се произвеждали, увеличаване на попадането на радионуклиди в атмосферата от страна на предприятието не е регистрирано. Радиационният фон е в норма.

Допълнително съобщаваме, че дейностите по отделяне на Ru-106 от отработено ядрено гориво (и изработването на неговата основа на източници от йонизиращо лъчение) в нашето предприятие не се извършва от много години.

Така, ФГУП „ПО „Маяк“ не е източник на повишеното съдържание на рутений-106 в атмосферата.

По-рано днес Русия призна за облак с ниска радиоактивност, който е преминал над Европа, но отрича да е имало инциденти на нейна територия, които да са източник на замърсяването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!