Финансовият министър: Ще заложим 10-12 милиарда лимит за нов дълг догодина

Данъците няма да се вдигат, категоричен е Валери Белчев

Светослав Метанов 02 декември 2021 в 08:57 2808 0

Лимитът да теглим дълг догодина ще е 10-12 милиарда. Това е дълговият резерв. Не казвам, че ще го теглим, но ще го заложим. Това заяви във видео интервю от формата "Властта говори открито" служебният министър на финансите Валери Белчев.

Бих планирал международна емисия, добави той.

До края на годината държавата няма да тегли нов дълг, обясни министърът. Според него е възможно да завършим годината с минимален бюджетен излишък.

На въпрос дали се очаква покачване на данъците, финансовият министър заяви:

"В никакъв случай не предвиждаме данъците да се вдигат".

"Задължение на финансовото министерство е да внесе предложение за Бюджет 2022, а решение на партиите е доколко ще се съобразят с него", посочи Белчев в отговор на въпрос дали държавният бюджет трябва да е ангажимент на служебен кабинет. "За реформи не можем да говорим от позицията на служебен кабинет. Това, за което можем да се погрижим, е доходите на гражданите да не падат", допълни той.

Пазарът не може да поеме минимална заплата по-висока от заложените 710 лева. Ако се вдигне повече, има опасност да фалираме фирмите, каза Белчев.

Според него идеята минималната работна заплата да е процент от средната е добра. Знам, че тя се обсъжда и при преговорите за сформиране на правителство и е възможно да се случи от 2023 г.

Новозаразените започват да спадат, а ваксинацията потръгна. Моята лична прогноза е, че през следващите месеци е малко вероятно да се стигне до нов локдаун. Оптимист съм, каза Белчев.

Финансовият министър посочи, че друга цел на министерството е и доходът на пенсионерите да не спада.

"Ако базовата пенсия стане 370 лв., заедно с COVID надбавката, тя става 490 лв.", посочи той.

На въпрос за поскъпването на цените на основни стоки и услуги финансовият министър отговори, че инфлацията притеснява всички, но "тя не е чак толкова висока".

"По последни прогнози, темпът в следващите няколко месеца ще бъде овладян и не очаквам шоково покачване", допълни Белчев.

Относно увеличение на възнагражденията за държавните служители, Белчев посочи, че се планира увеличение с 5%.

Според него дърржавният сектор в България е прекалено голям и е необходима реформа, която би могла да се постигне с дигитализация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !