Федералният резерв ще инжектира $1,5 трилиона заради борсовия срив

OFFNews 13 март 2020 в 10:59 2084 0

Федералният резерв на Ню Йорк обеща 1,5 трилиона долара заради срива на Уолстрийт, свързан с коронавируса, предаде CNN. 

Новината идва в отговор, на вчерашния срив на основните фондови борси с 9% след затварянето на Нюйоркската фондова борса и срива на търговията в Съединените щати заради опасения, свързани с разпространението на коронавирус.

Това е най-големият крах в цените на акциите от октомври 1987 г.

Очаква се финансовата инжекция да успокои финансовите пазари. 

Банката на федералния резерв обяви, че планира да вложи най-малко 1,5 трилиона долара във финансовата система. Тя ще започне закупуването на редица държавни ценни книжа, като това е стъпка за облекчаване на положението. 

"Тези крайни мерки се правят заради необичайният срив на стоковата борса свързан с коронавируса", заяви в изявление говорител на Федералния резерв.  

Според него тези усилия ще успокоят опасенията на компаниите, че ще загубят капитал. 

"Федералният резерв е готов. Изстреляха ядреното си оръжие. Те го направиха, защото финансовите пазари се сриват", заяви Джеймс Бианко, президент на Bianco Research.

Той отбеляза, че "няма ликвидност на пазарите".

Главният инвестиционен директор в Bleakley Advisory Group Питър Буквар добави, че "пазарът до известна степен се счупи и федералният резерв ще го оправи". 

Отпускането на парите ще стане в три транша по 500 млрд. долара. Изплащането на първия вече е започнало. 

"Имаме достатъчно пари, за да се справим със здравословната криза. Не искаме компаниите да се чувстват зле, когато банките спрат да дават кредити и ще са принудени да фалират", добавят от Федералният резерв. 

Тази драстична мярка успя за малко да подобри положението, но то все още пазарите са на дъното от 2008 г. насам.  

Финансовата помощ ще премахне и опасенията на банките, че няма да разполагат с достатъчно пари, за да дават заеми на бизнеса. 

"Това е, за да се гарантира, че банките няма да имат проблеми с финансирането", заяви Джефри Клайнтоп, главен глобален пазарен стратег в Charles Schwab.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!