Facebook на борсата

Александра Маркарян 02 февруари 2012 в 09:41 2294 0

Facebook
Facebook
Най-голямата социална мрежа в света Facebook излезе на борсата. Компанията подаде документи в сряда в американската Комисия по ценните книжа и борсите. Така започва най-голямото в историята на Силициевата долина първично предлагане на акции. Очаква се на него компанията да набере 5 млрд. долара и да бъде оценена на 75 до 100 милиарда долара. Това ще я направи над три пъти по-скъпа от Google. Когато Google излезе на борсата през 2004 година, беше оценена на 23 милиарда долара. Бяха набрани 1.9 милиарда долара. В отворено писмо до потенциалните инвеститори създателят на компанията - 27-годишният Марк Зукърбърг, пише:
Повечето велики хора се интересуват най-вече от това да съградят и бъдат част от велики неща, но те също искат да правят пари. Чрез процеса на изграждане на екип, на креативна общност, на рекламен пазар и инвеститорска база, показах как силна компания със силен икономически двигател и силен растеж може да бъде най-добрият начин да се привлекат много хора за решаването на важни проблеми. Просто казано: ние не изграждаме услуги, за да правим пари; ние правим пари, за да изграждаме по-добри услуги.
За социалната мрежа Facebook, създадена преди 8 години в студентско общежитие в Харвард, в писмото си Зукърбърг пише:
Първоначално Facebook не беше създадена, за да бъде компания. Тя беше изградена, за да изпълни социална мисия - да направи света по-отворен и свързан. Смятаме, че е важно всеки, който инвестира във Facebook да разбира какво означава тази мисия за нас, как да взема решения и защо правим това, което правим. Във Facebook сме вдъхновени от технологии, които революционизират начина, по който хората разпространяват и приемат информация.  Често говорим за изобретения като пресата и телевизията - просто правейки комуникацията по-ефективна, те доведоха до пълна трансформация на много важни части на обществото. Те дадоха глас на повече хора. Те насърчиха прогреса. Те промениха начина, по който беше организирано обществото. Те ни сближиха. Днес обществото ни достигна още една повратна точка. Живеем в момент, когато мнозинството хора по света имат достъп до интернет или мобилни телефони - основните инструменти, необходими да започнат да споделят това, което мислят, чувстват и правят, с когото пожелаят. Facebook се стреми да изгради  услуги, които дават на хората силата да споделят и им помага отново да трансформират много от основните ни институции и индустрии. Дори ако мисията ни звучи голяма, тя започва като нещо малко - с връзката между двама души. Във Facebook ние създаваме инструменти, чрез които хората да се свържат с хората, с които искат, и да споделят с тях това, което искат. Правейки това, ние разширяваме човешкия капацитет да изгражда и поддържа взаимоотношения. Помогнали сме на повече от 800 милиона души по света да осъществят над 100 милиарда връзки. Надяваме се да подобрим начина, по който хората се свързват с бизнеса и икономиката. Смятаме, че по-отворен и свързан свят ще помогне за създаването на по-силна икономика с по-автентични фирми, които създават по-добри продукти и услуги. Тъй като хората споделят повече, те имат достъп до повече мнения от хората, които имат доверие за продуктите и услугите, които те използват. Това прави  по-лесно да се открият най-добрите продукти и подобрява качеството и ефективността на живота. Надяваме се да променим начина, по който хората се отнасят към правителствата и социалните институции. Вярваме, че изграждането на инструменти за подпомагане на хората да споделят, може да донесе по-честен и прозрачен диалог с правителството. Това може да доведе до по-пряко овластяване на хората, за да има  повече отчетност от длъжностни лица и по-добри решения за някои от най-големите проблеми на нашето време. Вярваме, че чрез този процес ще се изявят лидери във всички страни. Лидери, които са про-интернет и борбата за правата на своя народ, включително правото да споделят това, което те искат и право на достъп до цялата информация, която хората искат да споделят с тях.
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх