Еврото щяло да вдигне цените, глупости! Те и сега скачат

Румен Гълъбинов 29 март 2017 в 16:17 5672 9

България може да отговаря на критериите за членство в Европейския Валутен Механизъм - Еврозоната.

Страховете от значително, дори двойно увеличение на цените, в резултат от въвеждането на еврото са несъстоятелни. Цените се вдигат и без да сме в Еврозоната. За това достатъчно красноречив пример е поисканото увеличение на цената на природния газ с 30 процента от април.

Страните членки на Eврозоната са обект на повишено доверие от инвеститорите, индикатор за което е и понижаването на лихвите по правителствения и корпоративния дълг, на кредитите и дълговите финансови инструменти.

С приемане на еврото ще се подобри ефективността на българската икономика и благосъстоянието на домакинствата.

Икономическа кохезия означава постигането на еднородна структурата на икономиката на отделните държави-членки и региони в ЕС.

Има разлика между кохезия и конвергенция. Кохезията показва сходство на структурите, а конвергенцията е сходство на процесите.

Най-силна е икономическата кохезия в Западна Европа, скандинавските страни и части от Централна Европа. В резултата на кохезионната политика на ЕС нараства и икономическата кохезия в Източна Европа, но по-бавно като догонващо развитие.

Колкото по-голяма е икономическата кохезия, толкова по-сходна е и структурата на доходите. Сега за България следва преминаване от кохезия към повече конвергенция в ЕС. Цялата логика на ЕС следва принципа на кохезията и конвергенцията.

Най-малко на всеки 2 години ЕЦБ и ЕК разглеждат дали държавите членки извън Еврозоната отговарят на критериите за конвергенция и следователно са готови да въведат еврото. Всяка една от тях изготвя доклад за конвергенцията, в който излага своите констатации. Докладите се представят на Съвета на ЕС за разглеждане и последващи решения. ЕЦБ и Комисията могат да изготвят подобен доклад по всяко време по искане на държава от ЕС, която желае да се присъедини към еврозоната, като в докладите за конвергенцията се прави оценка на ситуацията.

Само чрез членството си в Еврозоната България може да усили скоростта си на конвергенция към стандарта на живот в ЕС. Така България ще се развива по-бързо и ще привлича повече преки инвестиции.

Членството на България в Еврозоната ще е реална конвергенция в ЕС и България може само да спечели от въвеждането на еврото.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  29217

  8

  Лопе де Вега

  29.03 2017 в 17:33

  Няма връзка между сегашното повишаване на цените и това, което ше стане след въвеждането на еврото. Това са различни неша. Както правилно отбелязва ОТВРАТ, натурална "мерзост" на търговците. Този ефект видях в Италия с очите си.

  Поздрав!

  16193

  5

  SC

  29.03 2017 в 17:09

  Гълъбинов май забравя, че българската икономическа логика работи на друг принцип. Тук и най-дребното събитие е повод за вдигане на цените.

  15614

  3

  OTBPAT

  29.03 2017 в 16:53

  Ние сме в борд,м не виждам защо цените биха се вдигнали поради преминаване към разплащане директно в евро, а не с хартийки обезпечени с такова :)

  извън мерзост от страна на търговците, разбира се :))

  21272

  1

  Гароне

  29.03 2017 в 16:33

  Питайте Гърция, Италия и Португалия. Няма да се вдигнат хич цените, че паднат 5 пъти даже.
   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София