Еврото рухна до 20-годишно дъно след спирането на 'Северен поток 1'

Цената на газа отново тръгна нагоре, европейски правителства отпускат милиарди в помощ на бизнеса

OFFNews 05 септември 2022 в 11:00 6060 6

Еврото рухна до 20-годишно дъно след спирането на Северен поток 1

Снимка Pixabay

Еврото рухна до 20-годишно дъно след спирането на Северен поток 1

Финансовите пазари са разтърсени от спирането на руския газопровод "Северен поток 1", тъй като с наближаването на зимата енергийният натиск върху европейските икономики се засилва. Тази сутрин еврото падна до двугодишно дъно в началото на търговията в понеделник, след като руската енергийна компания "Газпром" удължи спирането на газопровода си до Германия в петък вечерта.

Опасенията от високите цени на енергията и възможния недостиг доведоха до по-нататъшно понижаване на курса на еврото спрямо щатския долар, като за първи път от две десетилетия насам единната валута достигна 0,9879 щатски долара, най-ниското ниво от декември 2002 г.

"Северен поток 1" трябваше да започне отново работа в събота сутринта след тридневно спиране за техническо обслужване. Но в петък вечерта "Газпром" попари надеждите за възобновяване на работата, обвинявайки за това теч. Газопроводът ще бъде спрян напълно за ремонт на турбина. От техническа гледна точка спирането се оценява като неоправдано от производителя на турбини "Сименс енерджи" (Siemens Energy).

„Газпром“ направи съобщението в петък, малко след като страните от Г-7 се съгласиха да ограничат цената на руския петрол в подкрепа на Украйна. Въвеждането на таван на цените означава, че на страните, които се присъединят към политиката, ще бъде разрешено да купуват само руски петрол и петролни продукти, транспортирани по море, които се продават на цена, по-ниска или равна на тавана на цените. Русия заявява, че няма да изнася за страните, които участват в ограничението.

В отговор редица европейски правителства разкриха планове за подпомагане на бизнеса и потребителите да се справят с нарастващите разходи за енергия. В неделя Германия обяви пакет от 65 млрд. евро, който включва еднократни плащания за най-уязвимите и данъчни облекчения за енергоемките фирми.

През уикенда Швеция и Финландия също обявиха многомилиардни пакети в подкрепа на енергийните компании.

След като на 26 август се доближи до историческия си рекорд от 345 евро за мегаватчас, установен през март, в началото на войната в Украйна, цената на европейския природен газ спадна с 37% миналата седмица, припомня АФП. След руския ход днес цените на природния газ се повишиха. В понеделник холандската цена на газа на едро за месец напред, която е референтна за Европа, се повиши с 26%, след което леко се понижи.

Газопроводът "Северен поток 1" се простира от руското крайбрежие близо до Санкт Петербург до североизточна Германия и може да пренася до 170 млн. куб. м газ на ден. Той е собственост и се експлоатира от Nord Stream AG, чийто мажоритарен акционер е Газпром.

Това не е първият случай на затваряне на газопровода след нахлуването на Русия в Украйна.

През юли "Газпром" прекъсна напълно доставките за 10 дни, като се позова на "прекъсване на техническото обслужване". Десет дни по-късно той отново бе пуснат, но в много по-малък обем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

6

хr4

05.09 2022 в 14:04

Хубавото в цялата ситуация е, че нещата за ЕС не могат да станат по-зле. Лилипута си изстреля и последния патрон! От тук нататък, когато започнат гладните бунтове в Матушка ще му гледаме гърчовете/сеира.

2073

5

Johnny B Goode

05.09 2022 в 13:42

Що бе, тя и рублата е конвертируема.
Един паунд добре изсушени рубли струва един долар.

15914

4

поп Дръвчо

05.09 2022 в 13:39

Еврото било спаднало... ама поне още е конвертируемо.

2073

3

Johnny B Goode

05.09 2022 в 13:32

Бармалейчо, днес е неработен ден в Америка, така че предположението ти е грешно.
Ти твоите рублички от Митрофанова в понеделник ли ги получаваш? Айде вземай докато можеш, че скоро ще се затвори кранчето

-1200

1

путин хуйло

05.09 2022 в 11:54

Да благодарим на тъпите, но адски алчни меркЕлтилни немски свини за това, че вързаха икономиката на Европа с капризите на един маниакален психопат, диктатор и убиец!
 
X

Да помогнем на украинските деца!