Еврото може да бъде въведено в България най-рано през 2022 г.

OFFNews 08 януари 2019 в 14:42 2911 0

Снимка БГНЕС

Еврото може да бъде въведено в България най-рано през 2022 г., заяви зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред програма "Хоризонт" на БНР.

Условие за това е страната ни да получи зелена светлина за влизане в "чакалнята" на еврозоната - обменно-валутния механизъм ERM II. Дали това ще се случи, ще стане ясно през лятото, когато ще е известно дали имаме одобрението на всички страни плюс Дания и Европейската централна банка.

Всички държави в ЕС, с изключение на напускащата Великобритания и на Дания, която с референдум реши да не въвежда еврото, трябва да се присъединят към единната европейска валута, когато са готови за това.

"Ако всичко е наред с прегледа на активите в банковата система в България, страната може да се присъедини към ERM II в средата на тази година. След това трябва да минат поне три години, за да се стигне до приемане на еврото. Първите две са за покриване на маастрихтските критерии, а следващата година – за оценка на постигнатите резултати и подготвителни дейности", каза Домбровскис.

Хърватия - с валутен борд като България, но с плаващ курс към еврото, върви по пътя на България с около година закъснение.

Сред положителните ефекти от въвеждането на еврото са: по-ниски лихви, по-прозрачно формиране на паричната политика и предвидимост на бизнес средата, увери еврокомисарят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови