Евростат се усъмни в данните ни за дефицита заради КТБ

Александра Маркарян 21 април 2015 в 14:07 5312 5

Снимка Сергей Антонов

Евростат се усъмни в данните за дефицита на България в сектор "Държавно управление" и поиска допълнителни уточнения дали страната ни не е в свръхдефицит.

Спорният момент е заемът за изплащането на гарантираните влогове в КТБ. 

Ето какво се казва в днешно прессъобщение на НСИ за предварителните данни дефицита и дълга на сектор "Държавно управление" за 2014 г.:

"На основание на Регламент на Съвета № 479/2009 за прилагане на Протокола за процедурата по прекомерен дефицит Евростат (ЕК) изрази резерви по отношение на качеството на данните, докладвани от България, в частта на секторната класификация на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и влиянието на изплатените гарантирани депозити в Корпоративна търговска банка АД върху дефицита на сектор „Държавно управление“.

OFFNews изпрати запитване за уточнение на този текст до НСИ. Отговорът на Института е:

"С предварителните данни за 2014 г. НСИ не е включил Фонда за гарантиране на влоговете в банките към сметките на сектор "Държавно управление".

"Евростат (ЕК) съвместно с НСИ ще обсъдят в следващите месеци третирането на този случай на базата на методологията на Европейската система от национални и регионални сметки ЕСС 2010 и Ръководството за държавен дефицит и дълг", се казва още в прессъобщението на НСИ.

Според предварителните данни, изпратени от НСИ до европейската статистическа служба на база данни, получени от МФ и БНБ, бюджетният дефицит в сектор "Държавно управление" е 2.337 млрд. лева или 2.8% от БВП. При дефицит над 3% влизаме в процедура по свръхдефицит.

Дефицитът в подсектор "Централно управление" е в размер на 2.473 млрд. лв. (3.0% от БВП), а подсектор "Местно управление" реализира излишък от 74 млн. лв. (0.1% от БВП). Излишък реализира и подсектор "Социалноосигурителни фондове" в размер на 62 млн. лева.

От Националния статистически институт допълват, че дългът на България за 2014 г. е в размер на 22.694 млрд. лв., или 27.6% от БВП.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!