Еврокомисията проверява участниците в поръчката за нови влакове

OFFNews 17 февруари 2024 в 11:37 1773 1

МТС

Снимка government.bg

МТС

Европейската комисия проверява участниците в обществената поръчка за доставка на нови влакове на базата на документи, изпратени от Министерството на транспорта и съобщенията.

"Тези действия са в изпълнение на Регламент (ЕС) 2022/2560 на Европейския парламент и на Съвета от 14 декември 2022 година относно чуждестранните субсидии, които нарушават вътрешния пазар", заявиха от министерството.

Обществената поръчка с предмет „Доставка на 20 броя едноетажни нулевоемисионни електрически влака тип „push-pull“ за 200 км/ч, с капацитет от минимум 300 седящи места, поддръжка за срок от 15 години и обучение на персонал“ е с прогнозна стойност 1 200 483 000 лв. без ДДС и с оглед на това попада в обхвата на Регламента. Той предвижда проверка при обществени поръчки с прогнозна стойност над 250 млн. евро.

Участниците са били уведомени от страна на Министерството на транспорта и съобщенията, че "към офертата си за участие в процедурата трябва да представят уведомление за чуждестранна финансова помощ или декларация за отсъствие на чуждестранна финансова помощ (в зависимост от това кое е приложимо)". И двамата участници в хода на процедурата са подали посочените документи, а министерството ги е предоставило на Европейската комисия "за разглеждане и становище".

Министерството на транспорта твърди, че "до момента е изпълнило всички законови процедури за този тип обществена поръчка (договаряне без предварително обявление) и всички последващи действия ще бъдат съобразени с резултатите от задълбочената проверка и решението на Европейската комисия".

В петък Европейската комисия съобщи, че започва първото си задълбочено разследване по съмнения за нарушаване на правилата за чуждестранните субсидии в ЕС. 

ЕК е получила данни от китайско държавно дружество (CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co., Ltd., дъщерно на CRRC Corporation), което е изпълнило задълженията си да докладва сделки на висока стойност. 

Според европейските правила за чуждестранните субсидии дружествата са длъжни да съобщават за участие в търгове за обществени поръчки в ЕС, когато прогнозната стойност на договора надвишава 250 милиона евро и когато дружеството е получило поне 4 милиона евро чуждестранно финансиране от поне една държава извън ЕС в последните три години, пояснява ЕК.

След предварителния преглед на полученото уведомление ЕК е преценила да започне задълбочена проверка, защото открива признаци, че китайското дружество е получило чуждестранна субсидия, която изкривява вътрешния европейски пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови