Еврокомисарят Валдис Домбровскис прогнозира, че България ще приеме еврото през 2022 г.

OFFNews Последна промяна на 03 февруари 2019 в 09:27 2104 0

България може да влезе в еврозоната през 2022 година, прогнозира еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис в интервю за предаването "Събуди се" на Нова телевизия.

„Въпросът дали България е готова за приемане на еврото, обсъдих с българските власти по време на визитата си във вашата страна. Още през юни миналата година Европейската комисия публикува доклад, в който заключи, че България изпълнява всички критерии, с изключение на един - условията за обмен. Страната ви изпълнява фискалните критерии, тези, свързани с бюджетния баланс и публичния дълг, критерия за лихвения процент. Днес присъединяването на България към еврозоната означава присъединяване към банковия съюз. Ако всичко е в ход, решението за влизането на България в ERM II трябва да бъде взето до края на март”, заяви Валдис Домбровскис. 

Според него това би било положителна стъпка, защото еврото е валута, която би улеснила икономическия растеж в България.

„Тенденциите в Еврозоната и европейската икономика са за доста силен икономически растеж. Около 2% растеж в по-голямата част на Европа. Имаме рекорден брой хора, които работят. Безработицата е на нива отпреди кризата. Навлязохме в седма година на икономически растеж. Ако трябва да обобщя, в добри икономически времена сме. Разбира се, не можем да се заблуждаваме, че този възход ще продължи вечно. Икономиката е циклична. След период на растеж идва лек спад, после пак растеж. Затова трябва да сме подготвени за следващия икономически шок”, каза още Валдис Домбровскис.

Той прогнозира още, че Брекзит няма да окаже огромно влияние върху икономиката на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови