Енергийният министър: Част от оборудването за АЕЦ ''Беленe'' може да се ползва в 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“

OFFNews 16 юли 2023 в 19:54 2811 1

Министърът на енергетиката

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Румен Радев, министър на енергетиката

Обмисля се част от парогенераторите за реакторите за АЕЦ ''Беленe'' да бъдат използвани в 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза министърът на енергетиката Румен Радев в предаването „120 минути“ на бТВ.

Очаква се Националната електрическа компания да осигури адекватна, професионална, независима експертиза и оценка на оборудването за АЕЦ „Белене“, допълни Радев.

С решение на Народното събрание на министъра на енергетиката беше възложено да започна преговори с украинския си колега за продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ "Белене", като цената не може да бъде по-ниска от тази, която страната ни е платила за него или 1,2 млрд. лева. Състоя се и първата работна среща между представители на България и Украйна, базирана на Меморандума за сътрудничество в сферата на енергетиката между двете страни, който беше подписан по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в София.

„И към момента „Булгаргаз“ работи с водеща правна кантора, продължават да изчистват текстове, възможни сценарии“, каза министър Румен Радев в отговор на въпрос защо все още България не е сред страните, подали иск срещу „Газпром“ заради спирането на доставките на синьо гориво в края на април 2022 година. Сред проблемите пред иска е и това, че „Булгартрансгаз“ е оператор на значима газова инфраструктура, през която и в момента минават значителни потоци руски газ, които захранват съседни страни.

Има основания да се пристъпи към реален проучвателен сондаж на едно от находищата в "Блок 1-21 Хан Аспарух" с потенциал от 5 млрд. куб. метра годишно природен газ в Черно море, каза още министър Радев. Това е и препоръката на консорциума, включващ фирмите "Тотал" (Total) и О Ем Ви (OMV), който прави проучванията. Очаква се в комисията по енергетика на Народното събрание да бъде внесено предложение България, в лицето на Българския енергиен холдинг, да се включи като партньор в консорциума.

Министърът на енергетиката коментира и темата за повишаването на цената на тока за битовите потребители. Според него са били положени сериозни усилия да се задържи ръстът и хората да продължат да плащат чувствително по-ниска цена от небитовите потребители, сред които не са само фирмите, но и училища, читалища, болници, детски градини, допълни Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

1

БотоксПутю

16.07 2023 в 21:50

" Сред проблемите пред иска е и това, че „Булгартрансгаз“ е оператор на значима газова инфраструктура, през която и в момента минават значителни потоци руски газ, които захранват съседни страни."

Какво ще каже по въпроса началникът на външнополитическата комисия в Народното Събрание. Да оня от Банкя дето е генерал майор и доктор и пожарникар и каратист и сикаджия и какво ли не още.