Ексклузивно Облекчаване на мерките: Отварят езиковите школи, пускат публика по стадионите

Електронни винетки могат да се купуват онлайн от 17 декември

Терминали за самотаксуване ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на пътната мрежа, предимно в бензиностанциите

OFFNews Последна промяна на 16 ноември 2018 в 12:02 18336 1

От 17 декември потребителите ще могат онлайн да закупуват електронна винетка, съобщава АПИ.

В същото време всички, купили винетка, ще могат да проверят на сайта bgtoll.bg дали тя е валидна.

В момента за целта се разработват сайт и мобилно приложение.

Електронният портал ще може да издържа 10 хил. едновременни посещения, което според предварителните анализи ще бъде достатъчно да поеме първоначалният наплив от потребители, обяви пред телевизия „Блумбърг“ тази сутрин Антон Антонов, директор на „Националното тол управление“ на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Той обясни, че шофьорите, които имат стикер винетка, валидна и през 2019 г., ще могат да я преобразуват (конвертират). Преобразуването от хартиена в електронна винетка ще се извършва през сайта bgtoll.bg и на гише. Информацията ще се подава директно към системата. Потребителите ще трябва да въведат регистрационен номер и валидност на хартиената винетка.

Цените на електронните винетки остават същите, за всичките видове винетки. От първи януари ще има нов вид винетка – уикенд, чиято цена се предлага да бъде 10 лв. Тя е предназначена за хората, които по-рядко пътуват. За тежкотоварните автомобили винетките ще бъдат валидни до 15-ти август. От 16-ти август автомобилите над 3,5 т. ще трябва да заплащат тол такса. Улеснение за потребителите е, че няма да има нужда да носят бележка или разписка за купена винетка, отпада и лепенето на хартиен стикер.

„Терминалите за самотаксуване ще бъдат 500 на брой и предстои да бъдат инсталирани. Ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на пътната мрежа, предимно в бензиностанциите“, обяви още Антонов. Плащанията през терминалите ще се извършва чрез дебитна, кредитна карта или чрез карта за гориво. Друг вариант за плащане на пътни такси ще бъде на гише в търговските обекти. Банковите плащания също ще бъдат възможни. Важно е шофьорите да знаят, че както при други банкови плащания, така и в случай на закупуване на винетка, трябват един или два дни, за да бъде отразено плащането в системата. Всички, купили винетка, ще могат да проверят на сайта bgtoll.bg дали тя е валидна.

Тол системата е една от най-модерните ИТ системи, заяви Антонов. Всички връзки са криптирани със специални устройства и намесата на хакерски атаки е максимално ограничена.

650 души ще бъдат назначени в „Националното тол управление“, които ще осъществяват тол контрола, съобщи Антонов. Те ще ползват 105 автомобила и ще работят денонощно на три смени. Всички коли ще имат правоприлагащи функции, част от колите ще бъдат оборудвани с камери, които ще засичат чрез регистрационния номер на автомобила дали е нарушител. Нарушителят ще има възможност да заплати компенсаторна такса на място чрез карта или в 14-дневен срок по банков път. Антонов обясни, че нарушението няма как да бъде изтрито от системата от служителите на тол контрола и даде за пример, че дори и да имаш приятел в банка, той няма възможност да ти заличи кредита. Ако в този срок таксата не бъде заплатена, налага се глоба в размер на 300 лв.

Антонов уточни, че стойността на таксите може да бъде променена. Нарушителите, напускащи границата на България, ще заплащат компенсаторна такса на митницата, единствено там ще може да се заплаща и в брой. „Освен контролиращите коли, по протежение на Републиканската пътна мрежа, ще бъдат разположени около 300 камери, които чрез номерата на автомобилите ще засичат нарушителите“, обясни Антонов. Така контролът ще се увеличи няколкократно. Антонов информира, че разработването на тол таксите се извършва успоредно с електронната винетка.

Разработването на тол системата върви по график и тя ще бъде въведена на 16 август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови