ЕК рязко повиши прогнозите за икономическия ръст в България

OFFNews 12 май 2021 в 15:57 2433 0

Европейската комисия рязко повиши прогнозата за икономическия растеж на България днес. 

Досега очакваното повишаване на показателя за тази година бе 2,7 на сто. Новата е икономическият растеж у нас да достигне 3,5%, а прогнозата за 2022 г. е силно оптимистична - 4.7%.

След 4 години отново се наблюдава бюджетен дефицит, който се очаква да продължи, се казва в пролетната икономическа прогноза на ЕК за България. Според нея се очаква стабилно възстановяване на страната ни.

Заради пандемията от Covid-19 икономиката ни се е свила с 4,2 на сто през 2020 г. Инвестициите са спаднали рязко през първата половина на годината заради голямата икономическа несигурност.

Вносът пък се е свил с 6,6%. Очаква се икономическата активност да отбележи „отскок“ от втората половина на тази година и да набере скорост, посочват експертите от Брюксел.

Според ЕК ефект върху ръста на българската икономика ще имат фондовете за възстановяване, одобрени през април.

Предвижда се износът на стоки да бъде в основата на възстановяването тази година. Динамиката на износа на услуги ще зависи до голяма степен от ситуацията в туристическия сектор. Тя обаче ще остане с близо една четвърт под равнището от преди кризата тази година преди да намали разликата през 2022 г.

Процентът на безработица е скочил от началото на пандемията, но е започнал да се стабилизира през втората половина на 2020 г. Миналата година той се е задържал на 5,1%. Според хода на възстановяването се очаква процентът на заетостта постепенно да се покачи с 0,6 на сто и 1,3 на сто съответно през 2021 и 2022 г. Реалните заплати ще продължат да растат.

Икономиката на ЕС ще нарасне с 4,2% през 2021 г. и с 4,4% през 2022 г., сочи още пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия. Това е значително подобрение на перспективите за растеж в сравнение със зимната прогноза от тази година. Темповете на растеж ще продължат да се различават в рамките на ЕС, но до края на 2022 г. икономиките на всички страни-членки се очаква да се завърнат към нивата преди кризата.

Възстановяването на европейската икономика, което започна миналото лято, беше в застой през четвъртото тримесечие на 2020 г. и през първото тримесечие на 2021 г. заради предприетите ограничения във връзка с пандемията от Covid-19. Очаква се обаче ЕС и икономиките от еврозоната да се възстановят рязко, тъй като делът на ваксинираните се увеличава и ограниченията се смекчават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови