ЕК прогнозира ръст на БВП на България от 3,8% за 2021

OFFNews 11 ноември 2021 в 14:40 926 0

Снимка Pixabay

Ръст на БВП на България от 3,8% за 2021 г. и до 4,1% за 2022 г. предвижда есенната икономическа прогноза на Европейската комисия. За 2023 г. прогнозата е за стабилизиране на ръста до ниво от 3,5%. 

Комисията очаква инфлацията в България тази година да се повиши до 2,4%, догодина до 2,9%, като ще започне да спада през 2023 г. до 1,8%. Според анализа икономиката на ЕС се възстановява от предизвиканата от пандемията рецесия по-бързо от очакваното.

Временният ценови натиск в световен мащаб води до инфлация, чието равнище е най-високо от десет години насам. Това силно нарастване се дължи предимно на рязкото увеличение на цените на енергията, но изглежда е свързано и с широк набор от икономически корекции след пандемията, което намеква, че настоящите високи равнища са до голяма степен временни.

ЕК оценява ниския процент на ваксинирани и високите цени на енергията у нас като най-сериозното предизвикателство за възстановяването ни в краткосрочен план.

Според комисията въвеждането на зеления сертификат за COVID-19 може да се окаже недостатъчно, за да ограничи разпространяването на заразата, и нормализирането на ситуацията може да отнеме повече от необходимото.

От Брюксел предупреждават, че скорошното повишаване на енергийните цени и на цените на храните e напът да подкопаe покупателната способност на домакинствата с ниски доходи.

Добрата новина е, че благодарение на облекчаването на ограниченията върху дейностите, насочени към потребителите, процентът на безработица намалява, като тази тенденция ще се задържи през следващите 2 години. 

ЕК смята, че въпреки че въздействието на пандемията върху икономическата активност намаля значително, COVID-19 все още не е победен и възстановяването зависи в голяма степен от развитието на болестта както в рамките на ЕС, така и извън него. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!