ЕК предупреди България, че не спазва 2 изискванията за минералните води

OFFNews 23 септември 2021 в 15:58 5077 0

Снимка Pixabay

Европейската комисия предупреди България, че продължава да не спазва две изисквания за изворните и минералните води, става ясно от съобщение на комисията.

България продължава да допуска минерални води и изворни води с произход от един и същ извор да се предлагат на пазара под повече от едно търговско описание, посочва ЕК. Изискването за един извор - едно търговско наименование е записано в Директива 2009/54/ЕО.

Освен това, за разлика от посочената директива българското законодателство не изисква посочване на наименованието на извора върху етикетите на тези води.

ЕК е решила днес да изпрати мотивирано становище на България за неспазване на правилата на ЕС относно натурални минерални и изворни води.

Директивата 2009/54/ЕО бе приета, за да се премахнат различията между законодателствата на държавите членки, уреждащи натуралните минерални и изворни води, за да се защити здравето на потребителите, да се предпазят потребителите от въвеждане в заблуждение и да се гарантира справедлива търговия. България разполага с два месеца, за да предприеме необходимите мерки за изпълнение на посоченото в мотивираното становище на комисията. В противен случай ЕК може да реши да сезира Съда на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови