ЕК предлага помощ на България и другите страни от ЕС, които желаят да въведат еврото

OFFNews Последна промяна на 06 декември 2017 в 18:48 3046 1

Снимка ec.europa.eu

Гюнтер Йотингер

Европейската комисия е готова да предостави помощ на държавите от ЕС, които желаят да се присъединят към еврозоната, обяви днес еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер.

Йотингер изрази готовност ЕК да подкрепи България в тази посока технически, финансово и със съвети, съобщава БТА.

За тази цел ЕС разполага със запас от 140 милиарда евро, които ще бъдат предоставени при необходимост на разположение на държавите, желаещи да въведат общата валута. Посочената сума ще бъде на разположение в следващите пет, седем или повече години.

Еврокомисарят по бюджета уточни, че официалното предложение по този въпрос ще бъде направено от ЕК догодина. Той коментира темата на пресконференция за представянето на нови предложения за икономическо управление.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис поясни, че така ЕК изразява воля за подкрепа, но това не означава, че някоя държава ще бъде "вкарана насила" в еврозоната.

Влизането в еврозоната е задължение по договорите за присъединяване, но не включва срок за изпълнение. Държавите разполагат със свободата сами да решават кога е подходящото време за това, добави той.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси коментира, че е гледал много филми и любимият му е "Кръстникът":

Пошегувах се, че ще направим на държавите извън еврозоната "предложение, което не могат да откажат". Уточнявам, че не го казах в смисъла, влаган от мафията - това просто е добро предложение, от което държавите могат да се възползват, това е възможност. Никой няма да бъде насилван да се присъединява към еврозоната, заяви Московиси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови