ЕК ни изпрати 148 млн. евро за украинските бежанци

OFFNews 28 април 2022 в 18:57 2359 1

Европейската комисия изплати авансово над 3,5 милиарда евро на държавите членки, за да им помогне да се справят с пристигането на хора, бягащи от войната в Украйна.

148,3 милиона евро са изплатени на България. 

Чехия е получила над 283 млн. евро, Испания - 434 млн. евро, Унгария - 299 млн. евро, Италия - 452 млн. евро, Полша 562 млн. евро, Румъния 450 млн. евро и Словакия - 209 млн. евро. 

Плащанията по инструмента REACT-EU са извършени в рамките на действията на ЕС за сближаване за бежанците в Европа.

"ЕС изразява солидарност с Украйна срещу нашествието на Русия, както и с нашите държави членки в усилията им за солидарност за посрещане на хората, бягащи от войната. Днес виждаме друг конкретен резултат от нашата солидарност с мобилизирането на кохезионни фондове там, където те са по-необходими", заяви комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра. 

Комисарят по въпросите на работните места и социалните права Никола Шмит добави, че бягащите от войната в Украйна се нуждаят от незабавна подкрепа, за да изградят отново живота си в безопасност. "С тези авансови плащания държавите членки могат да предложат храна, настаняване, здравеопазване, образование, да помогнат за достъпа до работни места и повече възможности за нуждаещите се", каза Шмит.

Държавите членки вече могат да се възползват в пълна степен от възможностите, предоставени от Комисията. Помощта на ЕС ще облекчи допълнителната тежест върху публичните финанси на държавите членки, тъй като разходите, които могат да бъдат покрити, са допустими със задна дата от датата на нахлуването в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

1

Име на профила

28.04 2022 в 23:16

Къде са опорките за по двете двадесетачки, дето ги били давали на наглите украинци със скъпите джипове?

Много избирателно се движи антибългарската орда по тия сайтове...
 
X

Да помогнем на украинските деца!