Две от най-големите банки в Европа ще платят $12,5 млрд. глоби на САЩ

OFFNews 23 декември 2016 в 13:20 5748 0

Най-голямата германска банка - Deutsche Bank, и швейцарската Credit Suisse ще платят общо над 12,5 милиарда щатски долара глоби на САЩ във връзка с разследвания, свързани с обезпечените с ипотеки на жилищни имоти ценни книжа, предадоха световните агенции.

Deutsche Bank се е споразумяла с американския регулатор да плати $7,2 млрд. на американските власти във връзка с разследването. Сумата, чието последно одобрение предстои, е много под първоначално исканите от САЩ 14 милиарда евро, които трябваше да бъдат платени през септември. Тази надвиснала над банката глоба породи опасения, че крахът на банката може да изложи на риск световната финансова система.

Deutsche Bank ще плати глоба от 3,1 млрд. долара и още 4,1 млрд. долара на клиентите съгласно принципно споразумение с американските власти. Глобата ще намали печалбата преди данъците с 1,2 млрд. долара това тримесечие, тъй като компанията ще се възползва от съществуващи юридически резерви за по-голямата част от разходите.

Credit Suisse също обяви постигнато подобно споразумение. То е за 5,28 милиарда долара. От тях 2,48 млрд. долара са глоба, а 2,8 млрд. ще бъдат платени на собствениците на жилища и общностите, ударени от срива на цените на жилищата. Печалбата за четвъртото тримесечие на Credit Suisse, която също ще използва резерви, ще спадне с 2 млрд. долара преди облагането ù.

Продажбата на ценни книжа, обезпечени с жилищни имоти изигра важна роля по време на финансовата криза през 2008 г. Няколко банки в САЩ бяха разследвани по подозрения в даване на ипотечни заеми на твърде рискови клиенти, след което са представяли тези дългове като сигурни инвестиции и са ги продавали. Шест американски финансови институции вече бяха глобени за продажбата на високорисковите ипотечни облигации. Те платиха общо 46 милиарда долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!