Драстичен скок в акцизите на природния газ гласува парламентът

Елица Мартинова 07 ноември 2013 в 10:50 6310 4

"Булгартрансгаз" иска да смъква цените, Снимка: БГНЕС

Значително повишение в акцизите за природен газ приеха днес депутатите, гласувайки на второ четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове. 

Приетите изменения въвеждат следните корекции в акцизите: за природния газ, използван като моторно гориво - от 0,85 лв. на 5,10 лв. за 1 гигаджаул; за природен газ, използван като гориво за отопление - от 0,10 лв. на 0,60 лв. за гигаджаул;  за тежките корабни горива - от 600 лв. на 645 лв. за 1000 кг.

Новият регламент ще влезе в сила на 1 януари 2014 г.

Увеличението на акцизите са свързани с изпълнение на изискванията от Директива 2003/96/ЕО на Съвета на ЕС, свързана с повишаването на ставките до достигане на минималните нива в Общността.

За да избегне драстичното увеличение в акцизите за природен газ, използван като моторно гориво, правителството е изпратило до ЕК нотификация за прилагане на намалена ставка. Кабинетът е предприел действия, с които да запази ставката до старото равнище - 0,85 лв. за гигаджаул в следващите 6 години. За целта обаче е необходимо одобрение от страна на ЕК, чието решение трябва да бъде оповестено до края на годината.

Измененията в Закона за акцизите и данъчните складове предвиждат облекчен режим за земеделските производители. Промените въвеждат специален регламент за приспадане на акцизите за земеделските производители срещу ваучери за гориво. При закупуване на гориво, предназначено за производство на селскостопанска продукция, земеделците ще могат да се освободят от плащането на акцизите. Това ще става чрез ваучери, чиято номинална стойност ще бъде равна на ставката за гориво. Те ще важат единствено за покупката на газьол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови