Дотук ЦИК регистрира 6 кандидати за президент

Гражданите вече може да проверят дали подписите им включени в подписките на партиите

Ангел Марковски 07 октомври 2021 в 16:23 3581 0

Снимка Скрийншот

Цветозар Томов и Росица Матева.

Все още тече регистрацията на кандидатите за президент и вицепрезидент. Към момента има подадени документи на 6 кандидатски листи. Срокът е до 12 октомври, съобщиха на брифинг от ЦИК.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов допълни, че за президентските избори до сега са се регистрирали общо 12 партии, 5 коалиции и 12 инициативни комитета.

Подадените до момента заявления за гласуване в чужбина са общо 11 187, каза другият говорител на ЦИК Цветозар Томов. В три от държавите те надхвърлят 1000. Първенец по традиция на желаещи да упражнят правото си на вот са избирателите в Турция - 4273, на второ място е Великобритания- 1341, на трето Германия - 1276, Испания - с близо 1000 и в САЩ малко под 700. Срокът за подаване на тези заявления е до 19 октомври. Томов информира още, че за пръв път са разкрити толкова много секции по чл. 14 т. 3 от ИК, а именно на местата, където на предходни избори през последните 5 години са гласували 100 или повече избиратели.

Томов прогнозира, без да обвързва с това ЦИК, че най-вероятният брой секции, които ще се разкрият е между 750 и 800, т. е близък до този на 11 юли. Този път не се очаква да има секции на екзотични острови.

Росица Матева съобщи още, че от два дни има възможност гражданите да проверят на интернет страницата на ЦИК дали имената им фигурират в подписките на партии и коалиции в подкрепа на техните кандидати и ако установят, че те са там, без да са давали своята подкрепа, да подадат жалба директно в Комисията за защита на личните данни.

Освен това по електронен път в служба ГРАО избирателите вече могат да подават в срок до 30 октомври заявление за гласуване по настоящ адрес, както и да проверят в коя секция са включени да гласуват.

На въпрос как ще се процедира с Кирил Петков, ако се окаже, че е с двойно гражданство, Матева коментира, че подходът им е еднакъв към всички кандидати за депутати. ЦИК по закон прави проверка дали всички кандидати за депутати отговарят на изискванията и ако имат друго гражданство, се заличават от листите.

Дали Кирил Петков има такова ще стане ясно едва след като листата бъде регистрирана и ЦИК извърши нужната проверка, разясни Матева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови