Допълнителни 170 млн. лв. за земеделие по Плана за възстановяване

OFFNews 03 август 2021 в 15:08 1999 0

В националния План за възстановяване и устойчивост се предвиждат допълнителни 170 млн. лв. за земеделие, като по този начин средствата за сектора ще нараснат с близо 70 % и ще станат 480 млн. лева, съобщава земеделското министерство след среща между зам.-министъра на земеделието Георги Събев и вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Допълнителната сума се предвижда да се насочи към дейности, които съответстват на целите на механизма за възстановяване и устойчивост, обясни Събев.

Общата сума за сектора, която страната ни получава под формата на безвъзмездно европейско финансиране, е 12,8 млрд. лв.

"Цифрата е съпоставима с годишния принос на сектора към българския БВП“, заяви още Събев.

Допълнителният бюджет включва сумата от близо 250 млн. лв., предвидена за Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство, близо 20 млн. лв. за инвестиции в дейности по Дигитализация на процесите от фермата до трапезата, както и проектът “Възстановяване на ключови за климата екосистеми в изпълнение на Стратегията на биологично разнообразие на ЕС и целите на Европейския зелен пакт“, по който един от бенефициентите е Изпълнителната агенция по горите, отговаряща за дейности на стойност около 40 млн. лева.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови