Дончев: Необходима е реформа в БАН

OFFNews 12 март 2021 в 19:19 4010 0

Има нужда от реформа в БАН. Обсъждаме такива стъпки. Споделено ползване на оборудването на лабораториите на БАН от страна на бизнеса и всички заинтересовани. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на среща на ГЕРБ с Българската стартъп асоциация BESCO за представяне на политиките на ГЕРБ в сферата на иновациите.

Той подчерта, че промени в данъчния модел не се предвиждат, ако ГЕРБ продължи да управлява. Дончев посочи и че от партията ще бъдат предпазливи и че няма да допуснат допълнително задлъжняване на страната.

Той определи програмата на ГЕРБ като микс от досегашните и нови политики.

"Продължаване на модернизацията на инфраструктурата, но ще предприемем и стъпки за икономическа трансформация", посочи Дончев пред представителите на технологичните компании.

Членовете на BESCO посочиха, че новостартиращите компании се нуждаят от три неща - повече капитал, повече хора, намаляване на регулациите.

"Целите ни съвпадат. Вашите цели са наши приоритети. Отварянето на ветрилото за финансиране на стартиращи компании е основен приоритет", каза вицепремиерът.

Той посочи, че идеята на ИТ бизнеса да се либерализират частично възможностите за инвестиции на пенс фондове, така че да правят и рискови инвестиции, е интересна. По нея трябвало да започне дебат, но посочи, че подобно предложение ще срещне и съпротива.

"По темата за електронното управление всички твърдят, че им е приоритет. През последните години има прогрес, който не е достатъчен. Две големи предизвикателства имаме - електронната идентичност, която е в плана за възстановяване и устойчивост. Второто е всички удостоверителни документи да бъдат преформатирани в машинно четим формат. Докато не го направим всичко ще е половинчато, каза Дончев и посочи, че у нас има цели 17 000 регистъра.

Той даде и много любопитен коментар защо електронното управление у нас се бави.

"Колкото и изненадващо да ви прозвучи, проблемът е с недостатъчното финансиране. Няма нищо вярно в това, че сме похарчили 1,2,3 или 4 милиарда", посочи той.

Колегата му от кабинета, образователният министър Красимир Вълчев посочи пред членовете на BESCO, че през следващите 10 години у нас ще има недостиг на технически кадри. Според него за образователните дисбаланси в страната до голяма степен вина има липса на отговорност у много родители. Освен това завършващите сега учители искали да работят в "бялото училище" в града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !