Доматите стават златни: Очаква се цените им да скочат още

OFFNews 06 март 2023 в 17:59 3054 2

домати

Снимка Pixabay

Домати.

Доматите в България ще продължават да поскъпват, след като Турция забрани временно износа на този вид зеленчук. Именно от югоизточната ни съседка идва основното количество домати у нас. Миналата година сме внесли общо 75 000 тона, а 46 000 тона от тях са именно от Турция.

Сега обаче пред импорта се появява голям проблем, тъй като Министерството на земеделието и горите в Анкара реши да ограничи износа на домати до 14 април 2023 г. От съобщение на ведомството става ясно, че причините за тази мярка са необичайното скорошно покачване на цените на доматите в Турция и ужасните последици от земетресението, засегнало 11 провинции. Това наложило да се вземат мерки за "гарантиране на продоволствената сигурност и за стабилизиране на цените".

"Забраната за износ на турски домати ще доведе до допълнително оскъпяване", коментира днес пред бТВ Цветомир Цеков от Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци".

Той посочи още, че българското оранжерийно производство в момента е на минимума си заради високите цени на топлоносителите. "Няма вътрешноконкуретни цени, а по трасето има прекупвачи, които увеличават цените“, обясни той.

Според Цеков в момента краставици се внасят от Гърция за 3.80 лв. килограма на борсите, а домати - за 1.60-2.00 от Турция, а ако са розови стигат до 3.50 лева килото.

"Заради липсата на адекватен контрол от страна на държавата зеленчуците стигат на двойно по-високи цени за крайния потребител", коментира Цеков. 

Ново поскъпване на доматите, краставиците и пипера предвещава и проучване на кореспондентите на БТА за цените на тазгодишния разсад.

Отгледаните растения се очаква да поскъпнат в сравнение с миналогодишните цени в повечето региони на страната. Като причини за това производителите на разсад посочват по-високата цена на семената, на водата, на торовете, на тока и други енергоносители, които ползват за отопление на оранжериите и транспорт до пазара.

В някои региони на страната увеличението на цената на разсада ще е двойно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

06.03 2023 в 20:46

яжте сезонно, дорогие. Зеленце, туршийки.

След туй пост и марули.

До доматите има време.

А ако сте предприемчиви, ще направите оранжериен бизнес, ама сте тъпи само се оплаквате...