Домашната бира се освобождава от акцизи

Йорданка Веселинова 30 ноември 2023 в 16:17 1279 0

Снимка FB/ Даниела Божинова

Даниела Божинова

Домашната бира няма да се облага с акциз, решиха депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Поправката, която предстои да бъде окончателно гласувана в пленарната зала, е в Закона за акцизите и данъчните складове и е внесена от съпредседателката на "Зелено движение" Даниела Божинова. В текстове е посочено, че бира, произведена от физически лица за лично потребление или употреба в рамките на семейството или домакинството, се освобождава от акциз, ако не се извършва с търговска цел.

"Нещо това не ми харесва."

С тези думи Румен Гечев от БСП заяви, че групата му няма да подкрепи тези текстове. Той попита дали изобщо има домашна бира в България. На свой ред председателят комисията Йордан Цонев от ДПС заяви, че всички произвеждат вино и ракия, но те са освободени от акциз. Той призова да има равенство. 

На свой ред вносителката на предложенията Даниела Божинова заяви, че домашните пивовари в момента са закононарушители. По думите ѝ става дума за около 2000 души в страната. Тя добави, че има и европейска директива, разрешаваща домашната бира за лична употреба да не се облага с акциз.

Акциз за нагреваеми цигари

Мина предложението на МФ в законопроекта за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предвиждащо въвеждането на акциз за нагреваеми изделия. Мярката важи за нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн, което е на базата на растения, билки или плодове, независимо дали са обработени с никотин. Предвидената ставка е както следва:

331 лв. за килограм от 1 януари 2024 г.;
380 лв. за килограм от 1 януари 2025 г.;
400 лв. за килограм от 1 януари 2026 г

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика