Добра новина: Слънчевите очила менте почти са изчезнали от пазара

OFFNews 26 юни 2018 в 13:07 2861 0

Около 7% от проверените слънчеви очила в търговската мрежа в цялата страна не отговарят на изискванията. Това показаха резултатите от масовите проверки на инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Значително намаляват констатираните несъответствия, като при подобни акции само преди година те са били 20% от разпространяваните продукти.

Тазгодишните инспекции са обхванали 246 обекта и са били съсредоточени извън специализираните оптики, за да се обхванат малки търговски обекти, супермаркети и бензиностанции, където обикновено се регистрират най-много нарушения.

Инспекторите на ДАМТН са проверили 552 броя различни модели очила, като при 40 от тях са установени следните несъответствия: 37 броя с липсваща инструкция за употреба на български език, както и 17 броя с липсваща маркировка за съответствие. За констатираните нарушения са съставени 40 акта за установяване на административно нарушение и 17 заповеди за спиране разпространението или използването на несъответстващия артикул, изземване и унищожаване в съответствие с предвидените законови изисквания.

По време на инспекциите бяха закупени и образци от детски слънчеви очила от различните търговски обекти на територията на цялата страна, които са изпитани в лаборатория. Резултатите показват, че всички модели съответстват на приложимите европейски изисквания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови