До 50% поскъпват българските плодове и зеленчуци заради градушките

OFFNews 09 август 2014 в 20:11 1925 4

Между 25 до 50 процента се очаква поскъпване на българските плодове и зеленчуците и по ниско качество, заради градушките и наводненията. Това пронозираха от Съюза на търговците на храни, съобщи БНТ.

Заради руското ембарго от там прогнозират наплив на вносни селскостопански продукти, които ще предизвикат дъмпинг на пазара и сериозни затруднения пред българските стопани

През август миналата година доматите са се продавали за 50- 60 стотинки, а сега за 1.40 лв.

Червените чушки скачат от 2.70 лв. на 2.30 лв. Гроздето от един и осемдест миналото лято сега се предлага на едро за 2.30. При краставиците и салатите повишението е минимално.

Заради съсипаната реколта и търговците на дребно срещат сериозни затруднения да предлагат качествена и евтина стока. Качеството е зле, споделят хората и винят градушките за провалената продукция – ако не са били те цените щяха да са с 30-40 стотинки по-евтино

Производители се жалват, че от наранените плодове дори ракия трудно ще се направи.0809_plodove Rakiya

Допълнителна трудност за българските производители ще бъде и руското ембарго за земеделска продукция.

През тази седмица редица съсловни организации призоваха правителството да компенсира произдовителите за съсипаната реколта и заради руското ембарго и да намери спешно нови пазари за българската земеделска продукция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови