Днес е Денят на данъчна свобода в България

OFFNews 15 май 2020 в 07:00 3626 0

Снимка Pixabay

Днес настъпва Денят на данъчна свобода в България - по изчисления на Института за пазарна икономика, когато спираме да работим, за да платим задълженията и започваме да го правим за себе си.

Този ден се отбелязва в много различна среда сега в сравнение с предишни години, отбелязват от ИПИ.

"В началото на годината обявихме, че Денят на данъчна свобода в България през 2020 г. се пада на 15 май. Датата отчиташе 136-те дни, които биха били нужни на данъкоплатците да изработят рекордните 46,8 млрд. лв. заложени приходи в бюджета. За пръв път от години беше планиран и бюджет без дефицит, тоест официално не се предвиждаха дни за отработване за данъкоплатците", разясняват от ИПИ и допълват, че дори така - дни след края на извънредното положение, но отново в среда на ограничения - все пак отбелязваме Деня на данъчна свобода.

"Наред със здравните и социалните работници в страната, другите герои от последните два месеца са данъкоплатците - коментират оттам. - Нормалното функциониране на всички публични сфери, както и извънредните икономически мерки на правителството, станаха възможни благодарение на това, че данъкоплатците продължиха да пълнят хазната. На фона на многото засегнати бизнеси и изгубени работни места, символичната данъчна свобода не е повод за празник, а по-скоро време за отрезвяване от прехласването по силната държава и постепенно връщане към нормалния стопански живот."

Тази по-силна роля на държавата може и да е обяснима с извънредната ситуация, но тя е и много опасна за данъкоплатците - предупреждават икономистите. Според тях "кризата с коронавируса не трябва да става повод за избутване на частния сектор и увеличаване ролята на държавата в икономиката. Напротив, точно сега е времето за повече свобода за предприемачите, които да извадят икономиката от тежката ситуация". 

Независимо от мерките, водеща остава несигурността до края на 2020 г., пишат още от ИПИ. "Евентуална втора вълна на вируса сериозно ще промени прогнозите за икономиката и ще увеличи значително бюджетния дефицит. Преразпределението през бюджета също зависи от нормализирането или усложняването на епидемичната обстановка. Денят на данъчна свобода обаче напомня, че и в добри и в лоши години, всички публични политики зависят от труда на данъкоплатците".


Всеки може да изчисли своя Ден на личната данъчна свобода на специализираната страница "Моите данъци" –www.kolkodavam.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови