ДКЕВР става КЕВР, вече ще е под контрола на депутатите

Нели Чолашка 15 януари 2015 в 10:39 4472 0

Членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще се избират от депутатите, а не от Министерския съвет.

Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, които бяха приети от парламента на първо четене.

Запазва се броят на членовете на комисията - 8 плюс един председател. От името й отпада "държавна" и става Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Премахването на "държавна" от името е само формално и заради промяната на органа, който ще избира членовете, не означава, че комисията няма да работи в полза на обществото, обясни председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ).

Обмислена е била възможност членовете на регулатора да се избират от 2/3 от депутатите, за да няма съмнения, че управляващите си назначават комисията, но чл. 81 от Конституцията не позволява такава разпоредба.

Комисията ще бъде разделена на два състава - по въпросите на енергетиката и по въпросите на водоснабдяването и канализацията.

Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт, предложи да има двама председатели, защото обикновено за шеф се избира човек, запознат с енергетиката и проблемите на водоснабдяването остават на заден план.

Той предложи също да отпадне параграф от измененията, в който е записано, че членовете на комисията трябва да спазват Конституцията и да работят в полза на обществото. Това е паразитен текст, смята Симеонов.

Ако не променим регулацията в България, не можем нищо да променим в тази държавна, не че тези промени дават 100% гаранция. Все пак ще има публично обсъждане и гласуване на кандидатурите, да има конкуренция", коментира.

Преди гласуването председателкта на парламента Цецка Цачева призова, който е в конфликт на интереси да стане и да си каже.

Красимир Велчев от ГЕРБ стана и каза, че има 12 панела фотоволтаици на покрива на блока, в който живее, а Цачева го прати да си седне с коментари " това означава ли, че всеки с фотоволтаик на блока си трябва да стане и да го каже". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови