ДКЕВР открила пропуски в закона за отнемането на лицензи на ЕРП-тата

OFFNews 03 февруари 2015 в 20:18 5072 0

Снимка Сергей Антонов

Светла Тодорова

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е открила пропуски в Закона за енергетиката в частта за отнемането на лицензите на ЕРП-тата. Това стана ясно от изказване на членовете на ДКЕВР по време на заседанието на комисията, наблюдаваща работата на регулатора.

ДКЕВР изготви заедно с преподаватели от юридическия факултет на Софийския университет проект за промени в закона. Става дума за промяна на неща, които да направят работещ механизма, защото на този етап той не работи, обясни един от членовете на ДКЕВР Милена Миланова.

Миланова посочи, че промените не са представени никъде все още и затова обеща да даде проекта на депутатите.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов коментира, че регулаторът е трябвало да сигнализира за откритите пропуски, а проектът е трябвало да бъде внесен досега, тъй като в четвъртък изтича срокът за нанасяне на промени в Закона за енергетиката, преди да бъде гледан на второ четене.

От ДКЕВР обаче уточниха, че промените, които предлагат, се отнасят до функциите и статута на особения управител, които не са определени ясно в закона.

В рамките на заседанието на комисията регулаторът информира докъде е стигнала процедурата за отнемане на лиценза на ЕРП-тата.

Процедурата за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества започна през пролетта на 2014 г., когато Националната електрическа компания се оплака, че трите ЕРП-та са прихващали свои вземания от компанията, което е довело до влошаване на нейното състояние.

НЕК подаде жалби в ДКЕВР и бяха издадени три наказателни постановления – всяко с глоба 1 млн. лева. Трите дружества обаче обжалваха постановленията, като по две от делата – на EVN и на „Енерго-Про“, делото се гледа на втора инстанция, а по делото на ЧЕЗ се чака решение на първа инстанция.

Държавният регулатор допълнително е образувал и производства за отнемане на лицензите и е поставен срок за отстраняване на вредните последици, но действия по това не са предприети.

Предишното ръководство на ДКЕВР е започнало одити на дейността на трите ЕРП-та, но тъй като вече тече процедура, не може да се иска отнемане на лицензи на базата на тези нарушения, обясни председателят на комисията Светла Тодорова.

По повод проверката, установила нарушения на „Енерго-Про“, Тодорова обясни, че вече е връчен констативният протокол и от електроразпределителната компания имат 3 дни за обжалване.

След изтичането на този срок може да се изготви наказателно постановление, в което да бъдат вписани и санкции за „Енерго-Про“.

ДКЕВР назначи проверка на „Енерго-Про“, след като около 67 000 абонати на дружеството получиха двойни фактури за ток. От електроразпределителното дружество посочиха като причина големия брой почивни дни, заради които се е наложило да направят междинно отчитане, за да се поберат в установения срок от 31 дни за отчитане. Причината двете фактури да са с един и същи падеж пък е софтуерът, с който работи дружеството и който генерира автоматично датата, обясниха от „Енерго-Про“.

Глобите в този случай могат да започнат от 20 000 лева и да достигнат 1 млн. лева за всяко наказателно постановление.

Проверки бяха направени и в другите две елетроразпределителни дружества, но не са открити нарушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови