Депутатите гласуват 150 млн. лв от бюджета за общинските водни проекти

OFFNews 21 май 2015 в 07:32 2644 0

Снимка БГНЕС

Общините да ползват данъчен кредит, с който да покрият разходите по ДДС за водните си проекти за 7 години назад, като за целта трябват 150 млн. лв. от бюджета. Това ще стане възможно с промяна в Закона  за данъка върху добавената стойност, която се гласува окончателно в парламента днес. 

Законопроектът беше внесен в НС от депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова и Диана Йорданова. За поправките настояваха от Националното сдружение на общините, както и вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев и екоминистърът Ивелина Василева. Промените бяха подкрепени от управляващата коалиция в пленарна зала на първо четене. 

В новите текстове се предвижда преходен режим от две години, с който на общините като собственици на ВиК-инфраструктура, изградена в изпълнение на финансираните водни проекти по програма "Околна среда", се дава право на данъчен кредит за начислен ДДС по получени след 1 януари 2007 г. доставки.

Законодателната промяна се налага заради позицията на ЕК, приета изненадващо в хода на изпълнение на програмата, че разходите за ДДС по проекти за реконструкция на ВиК-инфраструктурата не могат да се поемат за сметка на европейското финансиране. Решението на ЕК постави българските власти в затруднено положение, тъй като то бе факт, едва след като Управляващият орган на ОПОС вече бе сключил договор с бенефициентите, в лицето на десетки български общини.

"Възстановяването на ДДС на общините за седем годишен период ще окаже ефект върху бюджетните приходи, поради което е предложено поетапно упражняване на правото на данъчен кредит в рамките на две финансови години – 2015 г. и 2016 г., в зависимост от периода, през който са получени доставките, за които се предоставя новия срок за упражняване на данъчен кредит", се посочва в новия закон. 

Оперативна програма "Околна среда" 2007-2013 е най-проблематичната от стария програмен период. Възстановените от Брюксел средства по нея все още не са минали границата от 50%, а до окончателното изтичане на програмния период има малко повече от шест месеца. Заради системни грешки при обществени поръчки и управлението на програмата 2010-2013 г., ЕК бе замразила плащанията в продължение на година. Възстановяването стана възможно едва след като правителството се съгласи да бъде наложена "плоска" финансова корекция в размер на 152 млн. лв. Програмата е рекордьор и по допуснати грешки през първия програмен период, в който България усвоява европейско финансиране. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови