Демократите се обявиха срещу Радослав Миленков, искат конкурс за подуправител на БНБ

OFFNews 09 март 2019 в 17:11 3307 0

Бързото присъединяване на България към Банковия съюз и Еврозоната е стратегически национален приоритет. Неговото постигане обаче зависи от изпълнението на решителни реформи, включително и в практиките, и в персоналния състав на управителните органи на финансовите регулатори – БНБ и КФН, се казва в позиция на Демократична България.

Според обединението на ДСБ, Зелените и Да, България оставката на Димитър Костов от поста Подуправител, ръководещ Банковия надзор, както и тази на Председателя на Комисията по финансов надзор, създават възможности персоналният състав на двата регулаторни органа, отговорни за стабилността на финансовата система, да бъде попълнен с подходящи нови личности.

От Демократична България смятаме, че изискванията към номинираните за членове на управителните органи на финансовите регулатори лица следва да са: компетентност, независимост, отговорност, прозрачност в действията, безупречна професионална и лична репутация, споделяне на общо европейските ценности и амбицията за бързо членство на България в Банковия съюз и Еврозоната, диалогични и уважавани от сектора личности, разпознаваеми в обществото.

Най-добрият начин за постигането на тази цел е изборът на титуляр за позицията да се осъществи чрез публичен конкурс, в който водещи качества да са доказан професионализъм и независимост от властта и от поднадзорните лица. Само така ще гарантираме, че КТБ няма да се повтори, категорични са извънпарламентарните демократи.

Според тях номинацията на Радослав Миленков за подуправител на БНБ с ресор „Банков надзор“, показва пореден опит от страна на управляващата коалиция за извършване на зле обмислени назначения в УС на БНБ.

Повече от всякога Банков надзор има нужда от независима от властта и проблемните банки личност, която е доказала през годините, че има смелостта да взема решения за оздравяване на сектора, особено когато са в ущърб на олигархията, заявяват от Демократична България.

И подчертават, че близостта на г-н Миленков с финансовия министър Горанов и обслужваното от него статукво, са основание за съмнения относно автономността на неговите бъдещи решения.

Това ще бъде от огромно значение само след броени месеци, когато трябва да се изпълняват препоръките на ЕЦБ за оздравяване на проблемни банки, посочват от обединението и напомнят, че кариерата на Радослав Миленков в периода 2003-2011 минава през ПИБ, една от проверяваните в момента банки.

Г-н Миленков показва неспособност да защити публичния интерес в качеството си на Председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), който назначава и контролира дейността на синдиците на обявената в несъстоятелност КТБ, категорични са десните.

Според тях номинацията на г-н Миленков потвърждава тезата на Демократична България, че процесът на овладяване на финансовите регулатори от кръгове близки до тези, отговорни за присвояването на активите на КТБ, е навлязъл в своя финален етап.

Не е случаен фактът, че парламентът даде само три дни за номинация, което показва предварителен сговор около кандидатурата. Тази блиц операция е още една проява на коалицията ГЕРБ-ДПС. Без благословията на Борисов, Цветанов, Доган и съответно без гласовете на депутатите от Герб и ДПС – тази сделка не може да се реализира, заявяват демократите.

Те настояват за избора на подуправител на БНБ трябва да има публичен конкурс. Каквато е здравословната практика по целия свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови