ДДС за ток и газ може да стане 10%

Ангел Марковски 08 декември 2021 в 18:45 2526 0

Служебното правителство даде картбланш на финансовия министър да подготви искане до Брюксел за консултация с Комитета по ДДС на ЕК за възможността да се намали данъка върху добавената стойност за доставките на електроенергията и природния газ. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет в сряда. Държавите членки на ЕС могат, след консултация с Комитета по ДДС, да прилагат намалена ставка на данък върху добавената стойност за доставката на природен газ, електроенергия или централно отопление, посочват от правителствената пресслужба.

В съобщението не се посочва на колко може да се свали сегашният 20-процентен ДДС и от кога, но според източници на Mediapool се преговаря за ставка от 10 процента и ще се търси възможно най-бързото ѝ въвеждане. Не е ясно кога точно може да стане това, защото освен одобрението на Брюксел, трябва и такова на парламента. Идеята е намалението да е временна мярка и да важи от 1 януари до края на април 2022 г.

При преговорите за съставяне на правителство и постигането на общи цели по области, когато се обсъждаше енергетиката БСП предложи намаление на ставката за ДДС за тока на 9 процента. Тогава по-скоро тази идея беше изтласкана, като общото решение бе да се търсят варианти за енергийни помощи за социално слабите и бизнеса, но явно сега служебният кабинет е възприел друг подход.

Не е ясно колко дълго могат да продължат консултациите с еврокомитета, но в подобни случаи той действа сравнително бързо. Заради кризата с цените на енергийните ресурси Европейската комисия вече разреши прилагането на намалена ставка на ДДС на електроенергията и природния газа като временна мярка, а няколко държави членки вече приложиха облекчението. То трябва да бъде одобрено и от парламента.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови