ДБ: Пречките пред даренията на храна са премахнати

Ружа Райчева 07 юли 2022 в 12:42 795 0

Мартин Димитров, Атанас Атанасов, Георги Ганев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Мартин Димитров, ген. Атанас Атанасов и Георги Ганев дават брифинг в парламента.

Промените в Закона за ДДС, които премахват пречките пред даряването на храни, са обнародвани. Махнахме маркирането "дарение, не подлежи на продажба" и увеличихме прага от 0.5% на 1% от оборота на фирмите.

Това заяви депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров на брифинг в кулоарите на Народното събрание относно приетото предложение на ДБ в актуализацията на държавния бюджет за 2022 г. 

От 10 години Българската хранителна банка се бори с разхищението на храни с изтичащ срок на годност, които остават непродадени и се изхвърлят. През 2017 г. в Закона на храните се записва, че върху всеки продукт за даряване трябва да се слага надпис, че храната е за дарение, а не за продажба. Проблемът е, че въпросният надпис досега трябваше да се поставя върху всеки отделен продукт.

Например дарява се кашон с шоколади и върху всеки трябва да се сложи надпис, че е дарение. С приетите промени задължителното маркиране отпада и се въвежда електронно проследяване, съобщи Мартин Димитров. 

Той посочи, че тези законови промени ще помогнат храните да не се унищожават, а да се даряват. По думите му това е изключително важна политика за подпомагане на хората в нужда в България.

"Обръщаме се към българския бизнес, търговци, вериги - всички пречки, за които знаехте, бяха решени. Нека вече не се унищожават храни, които са в срок на годност", призова икономистът. 

Той каза, че от Българската хранителна банка са направили опит да влязат в Народното събрание, за да говорят за приетите промени, но не са били допуснати заради засекретеното заседание, на което се изслушват премиерът и енергийният министър в оставка Кирил Петков и Александър Николов. 

Депутатът от ДБ Георги Ганев допълни, че с приетите промени всички, които имат желание да даряват, вече могат да го направят на по-евтина цена.

С актуализацията на бюджета бе прието увеличение на стойността на освободените от ДДС дарени към хранителни банки храни в срок на годност. До момента беше разрешено те да са до 0.5% от облагаемия оборот на търговци и производители, а след промяната те вече ще могат да даряват до 1%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови