Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ДБ: Долу ръцете от Airbnb и Booking. Президентът да наложи вето

OFFNews 10 февруари 2020 в 11:31 7392 7

Властта мрази свободната конкуренция. Лобистките закони, стотиците милиони годишно обещания за дотации на ТЕЦ, затвор за споделени превози, монополизирането на медиите със съдействието на КЗК – са достатъчни доказателства за това. Това се казва в декларация на Демократична България по повод актуалното законотворчество на управляващото мнозинство на ГЕРБ и ОП.

"Всеки ден ни сервират нова порция смачкване на бизнеса. Последното е изискването над половината от съседите ти да са съгласни, за да можеш да отдаваш частната си собственост под наем краткосрочно, през онлайн платформи. Демократична България е категорично против такова вмешателство в личните дела на хората", заявяват демократите.

Те посочват, че възможността за отдаване под наем чрез сайтове като Airbnb.com и booking.com съживи цели райони в София и други градове.

Хиляди граждани разчитат на допълнителен доход от това. Някои си покриват месечните комунални сметки, за други е цяла бизнес ниша, посочват от ДБ.

Те припомнят и че много от жилищата в София са празни и растящият туризъм е шанс за запълване на този капацитет.

Ако тази ниша бъде затворена, потокът от гости ще трябва да бъде компенсиран от поне 100 нови хотела, които ще бъдат построени върху зелени площи, паркоместа или стари сгради, категорични са от обединението.

ДСБ, Зелено Движение и Да България посочват и че България е много далеч от проблемите, които такива платформи създават в градове като Барселона или Париж.

Според тях в столицата ни Airbnb.com и booking.com съдействат за милиони инвестиции и възраждане на района между Халите и Лъвов мост например.

Какво ще замести тези пари там? Еврофондове и неефективни държавни субсидии? Нужно ли е държавата да забранява нещо и после да го спасява? Това е извратена представа за функциониране на обществото, смятат десните.

Демократична България настоява президентът Радев да наложи вето върху този пореден опит за отстраняване на конкуренцията.

Категорично поемаме отговорността да върнем свободата на споделената икономика, след парламентарните избори, като върнем пълноценно на пазара краткосрочното отдаване на апартаменти и на автомобили (услуги от типа Uber). Време е България да се сбогува с аналоговата икономика и да навлезе успешно в дигиталната ера, заявяват от обединението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

7

Новак

12.02 2020 в 04:21

Пътят към Ада е покрит с добри намерения или действия, които изгледа да са добри. В случая зад намерението за въвеждане на регулация се крие откровен лобизъм в полза на такива, които са забатачили туризма.
Цялото законотворчество на гербовите тъпанари е такова. Сега се видя, че промените на Лъчо Мозъка всъщност източват здравната каса съвсем легално. Така промениха законите, че превърнаха България в бунище. Промениха законите в туризма (шума в ушите на В. Симеонов) и сега спадът е двуцифрен.
И народа мълчи и търка доволно билетчета - от сега в полза на държавата или по-скоро на някоя друга мутра. Нека търка като му е толкова акъла.

12860

6

newfoundland

11.02 2020 в 21:08

Не са последователни, по много друго подобни казуси в други сфери не казаха нищо, но важното е популизъм да има.

12435

5

Jinx

11.02 2020 в 18:52

Ало, ДеБъ, вие май не сте наред. Тука не става въпрос за възпрепятстване на частния бизнес, а за регулация. Да не си мислите, че всичките дето дават така апартаменти декларират нещо? Нито данъци плащат, нито се знае какви хора отсядат там.

4015

4

No matter what

11.02 2020 в 17:42

За тези има ли тема, по която да не са се намесили?

12392

3

мгергов

11.02 2020 в 14:43

"Категорично поемаме отговорността да върнем свободата на споделената икономика, след парламентарните избори"
Ето това изречение е много важно и особено частта за парламентарните избори. Само че ДБ трябва да са наясно, че след парламентарните избори нищо няма да се случи. Положението ще е същото като сега, те ще са извън парламента и ще ни заливат с глупави декларации, неразбирайки и те защо го правят.

3811

2

Toni2019

10.02 2020 в 13:21

Борчетата по черноморието и из Банско страдат. Калинките в парламента са активирани. Робите мълчат.

15509

1

Бухльо

10.02 2020 в 11:44

Е, защо хората да печелят от имотите си, като може да се даде тази възможност на "придворните" пишман-бизнесмени, дето ако са в нормалния свят, с нормална конкуренция и за портиери на някоя фирма няма да ги вземат?
После защо ни е слаба икономиката - ами каква да е, като се мачкат възможностите за всяка свободна инициатива?
 
X

Подкастът на OFFNews