Държавата е осъдена да плати 32 млн. евро заради АЕЦ Белене

OFFNews 16 септември 2018 в 18:09 4447 0

Държавата е осъдена да плати 32 млн. евро заради АЕЦ Белене

Държавата в лицето на Националната електрическа компания (НЕК) ще трябва да плати 32 млн. евро заради прекратяването на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", съобщава "Капитал". Причината е загубено арбитражно дело, което бе заведено през юли 2014 г. от архитект-инженера "Уорли Парсънс нюклиър сървисис", чийто подизпълнител бе "Риск инженеринг" на Богомил Манчев.

От решението на арбитражния съд става ясно, че причина за изхода от спора е решението на НЕК от 7 октомври 2013 г., с което архитект-инженерът е уведомен за прекратяването на договора му. Тогава министър на енергетиката е Драгомир Стойнев.

Преди това - на 9 януари 2013 г., е било постигнато споразумение между НЕК и "Уорли Парсънс" за намаляване на месечното възнаграждение от 4.5 до 1 млн. евро, но по него така и не са правени плащания. Така, вместо държавата да плати 7-8 млн. евро за месеците от февруари до септември 2013 г. и да опита да се договори с консултанта за окончателното прекратяване на договора, сега ще трябва да плати освен тези суми и обезщетение за едностранното прекратяване и лихви, припомня "Капитал".

Поводът правителството на Пламен Орешарски да прекрати едностранно споразумението е решението на предходното правителство на ГЕРБ за замразяване на проекта. Според арбитражния съд обаче, това не е "непреодолима сила", поради която трябва да се прекрати и договорът на "Уорли Парсънс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови