Данни на БСК: Чуждите инвеститори бягат като дявол от тамян от България

OFFNews 28 август 2018 в 13:33 4507 2

“Определящ за икономиката на една страна е инвестиционният климат, а индикатор за качеството на бизнес климата е размерът на инвестициите, в частност – чуждестранните инвестиции. В периода 2007-2017 г. общият обем на инвестициите у нас остава непроменен (около 18 млрд. лв. годишно, с пик през 2008 г., когато са 24 млрд. лв.), благодарение най-вече на местните инвестиции, т.е. на инициативата на българския предприемач.“

Това заяви изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев на пресконференция днес.

Камарата представи резултатите от анализ на чуждестранните инвестиции у нас в периода 2007-2017 г. 

За разглеждания 10-годишен период преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са намалели 10 пъти в абсолютна стойност и 14 пъти като процент от БВП. От 17,7 млрд. лв. през 2007 г. ПЧИ падат на 1,8 млрд. лв. през 2017 г., а като процент от БВП от 28% през 2007 г. намаляват до 2% през 2017 г.

„Вече дори средствата от емигрантите са повече от ПЧИ“, каза Радосвет Радев при представянето на данните.

Според него е вярно, че корпоративното данъчно облагане у нас е атрактивно, но това не е достатъчна предпоставка за привличане на външен ресурс.

"До скоро имахме конкурентно предимство по отношение на качествената работна ръка, но сега и това предимство е под въпрос, защото работници не достигат“, каза още той.

Зам.-председателят на БСК Камен Колев подчерта, че оптималното ниво на ПЧИ за всяка една икономика е около 10% от БВП, докато у нас те не надхвърлят 2% от БВП. Според него, най-важните фактори за инвеститорите са спокойствието и сигурността, а това означава стабилна (без чести промени) нормативна уредба, гарантирана сигурност на собствеността и качествено правораздаване, ниско ниво на регулиране и качествено административно обслужване, вкл. електронизация на административните услуги.

"Другата важна предпоставка за взимането на положително инвестиционно решение е наличието на работна ръка. Затова първостепенната ни задача е да осигурим достатъчно (и като брой, и като количество) квалифицирани кадри, особено за новите технологични производства. Не на последно място, важно за всеки инвеститор е осигуряването на качествена инфраструктура", подчерта Колев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6012

2

David Alfandari

28.08 2018 в 19:37

Хиените от БСК , квичът на умряло . А бе робовладелци , кой ще ви работи за 600 лв.??? Все по-малко балами остават да ви работят за тая пенсия .

10571

1

Hissarion

28.08 2018 в 15:49

Влъхвите на корпоративизма пак ще пробват да шмугнат някое лобистко законче, я в полза на Кире Гела, я на Васо Велев, я на друга тлъста риба от олигархичното семейство. Затова сега плашат лековерната журналя с непроницаеми за нея статистики, преди да поднесат решението-панацея удобно най-вече за омазания в гел портфейл.