Даниел Лорер: Правителството преговаря с партньори от Каспийския басейн за доставки на газ

OFFNews 28 януари 2022 в 21:51 4758 1

Правителството преговаря с партньори от Каспийския басейн и с доставчици на втечнен газ, за да има вариант за реакция при повишаване на градуса на напрежение между Русия и НАТО, обяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пред БНТ.

Той уточни, че не вярва притокът на синьо гориво към Европа да спре.

"Нашето младо правителство на един месец наистина беше изправено пред множество кризи и енергийната е най-сериозната. Мисля, че в рамките на този месец показахме, че нашата четворна коалиция може да се справи с тези предизвикателства. Контролираме цената на тока за битовите потребители, помагаме на бизнесите и небитовите потребители, включително и общините", посочи Лорер.

Той допълни, че планът е общините да минат на дългосрочни договори, за да не страдат от промените на цената на тока, а мораториумът ще остане в действие толкова, колкото е необходимо.

"Бюджет 2022 е бюджет за икономически растеж на България. Най-после имаме амбиция за икономически растеж от 5%. Инвестира се в инфраструктурата, която изостава драстично от европейската, инвестира се и в хората", посочи министърът.

Според него разминаване между работодателите и правителството няма, напротив - "отвъд емоционалната реторика, мисля, че позициите ни с работодателите са много близки".

Лорер бе категоричен, че понятие "работещи бедни" не съществува и не бива изобщо да съществува в едно европейско общество. И 710 лв. ще бъде най-ниската минимална работна заплата в ЕС, призна той.

Като успех на кабинета министърът посочи борбата с корупцията - "радвам се да споделя, че по темата борба с корупцията и справедливостта вече се вижда първият плод - г-н Цацаров вече не е начело на Антикорупционната комисия".

По отношение на съвместното правителствено заседание на България и Северна Македония Даниел Лорер коментира, че само в рамките на един работен ден са открили много общи полета, в които двете страни да работят заедно - "инфраструктурни проекти, жп линии, газопровод, турооператори, съвместни културни календари и дори уроци по история".

Идния вторник в Скопие ще заседава и групата за икономически въпроси, обяви министър Лорер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика