Четвърти блок на Тянванската АЕЦ е пред стартиране

OFFNews Последна промяна на 02 октомври 2018 в 10:27 1199 0

На 30 септември 2018 г. в 14:27 ч. пекинско време реакторът на Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ в Китай, която се изгражда с техническото съдействие на АСЭ - инженерното подразделение на руската корпорация „Росатом“, бе изведен на минимално контролируемо ниво на мощност.

Това е завършващият етап на физическо стартиране.

Процесът на физическото пускане на Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ започна на 25 август 2018 г., когато, след провеждане на всички подготвителни дейности, в реактора бе поставена първата топлоотделящи касети. Общо в реактора бяха заредени 163 сборки. Всички дейности се изпълняваха в автоматичен режим със спазване на всички норми на безопасност и с изпреварване на графика.

„Зареждането на горивото бе извършено предсрочно и след получаването на всички разрешителни, Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ бе изведен на минимално контролируемо ниво на мощност. Започна управляема верижна реакция. Системите на контрол регистрираха първите неутрони. По-нататък започна етапът на енергийното стартиране с включване на енергоблока към енергийната система на Китай“, съобщи вицепрезидентът по проектите на АО ИК „АСЕ“ в Китай Алексей Баник.

Тянванската АЕЦ е най-големият обект на руско-китайското икономическо сътрудничество. Пускането на Първи и Втори енергоблок на Тянванската АЕЦ бе през 2007 г. Годишно те произвеждат повече от 15 милиарда киловатчаса електроенергия.
Началото на търговската експлоатация на Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ е планирано за 2019 г. В основата на изграждането на Тянванската АЕЦ е руският проект АЭС-91 с реактор ВВЕР-1000, който напълно отговаря на изискванията на съвременните нормативно-технически документи на Китай, Русия и МААЕ. Строителството на Тянванската АЕЦ се осъществява от Атомната енергийна корпорация Цзянсу (JNPC) заедно с руската компания „Атомстройекспорт“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови