Quantcast

Булгартабак Холдинг затваря цигарената си фабрика в Благоевград

OFFNews Последна промяна на 12 януари 2019 в 08:17 4565 1

Булгартабак Холдинг затваря предприятието си за производство на цигари в Благоевград, съобщава БНР.

Ръководството на дружеството е дало двудневен срок на работниците да подадат заявления за доброволно напускане, твърдят източници на медията.

В най-голямото предприятие на цигарения холдинг от 2000 човека към момента са останали едва 200. Те са били уведомени, че фабриката се закрива и за тях е по-добре да поискат работодателят да ги освободи по чл. 331 от Кодекса на труда, тоест да напуснат доброволно. При това положение съкратените ще получат между 4 и 5 брутни работни заплати, в зависимост от трудовия стаж, както и право да бъдат на борсата за четири месеца срещу минималното обезщетение. В противен случай ще бъдат пуснати в принудителен неплатен отпуск, а след това фабриката спира работа окончателно.

През последните три месеца дружеството е работило денонощно на максимални обороти, без спиране през почивните и празничните дни, за да се изпълни в срок последната поръчка към клиенти на Булгартабак.

Хората заявиха, че са крайно унизени и изтощени, дори споменаха за няколко смъртни случая. Затова никой няма да се противопостави на съкращенията, с които се закрива и най-голямото предприятие в холдинга. Въпреки това те са уведомили синдикалните централи за ситуацията, съобщава още БНР.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3774

1

ЛАФЪРДИЕВ

12.01 2019 в 12:31

А сега очаквайте - по сценария Баневи, атака срещу олигарха СЪСИПАЛ ЦЯЛ ЕДИН ОТРАСЪЛ на българската икономика.. И де що има цигарена фабрика затрил. Че и с доклад за контрабанда в Европа ни прочул..
Ама в годината на ПРАСЕТО дали това е възможно. Щото ЦацаАРИЕЛАтурата май ще трябва и коледа да отмени.. Да не стане зян животинчето..